Fie că eşti generos ca patriarhul Abraham, fie că eşti zgărcit ca unchiul Scrooge, totul este provocat de anumite trăsături genetice şi nu de mediul social, educaţie sau de alţi factori externi, susţine o echipă de cercetători de la Hebrew University
Fie că eşti generos ca patriarhul Abraham, fie că eşti zgărcit ca unchiul Scrooge, totul este provocat de anumite trăsături genetice şi nu de mediul social, educaţie sau de alţi factori externi, susţine o echipă de cercetători de la Hebrew University, informează cotidianul The Jerusalem Post consultat vineri de Rompres.
Dr. Ariel Knafo de la Departamentul de psihologie al acestei universităţi a coordonat un studiu prin care susţine că poate demonstra că generozitatea dar şi zgărcenia sunt rezultatul acţiunii anumitor gene.
Cercetătorii israelieni au creat in scopuri experimentale un program virtual, pe internet, prin care solicitau participanţilor la experiment să doneze bani, desigur, tot virtuali. In urma acestui studiu s-a descoperit că generoşii sunt diferiţi genetic faţă de zgărciţi.
La acest experiment au participat 203 voluntari care interacţionănd on-line, au fost puşi in faţa alegerii de a păstra sau de a dona o parte sau in totalitate suma de 12 dolari unui alt voluntar, in mod anonim. Participanţilor la experiment li s-au luat mostre de ADN care au fost analizate şi apoi suprapuse reacţiilor de a dona sau de a păstra banii in cadrul jocului.
S-a descoperit că subiecţii care aveau anumite variaţii ale genei AVPR1a, au donat in medie cu 50% mai mulţi bani decăt cei ce nu aveau aceaşi variaţie a genei AVPR1a.
 "Acest experiment ne oferă primele probe ale existenţei unei legături intre altruism şi variaţiile genetice", a comentat Ariel Knafo.