"Sub presiunea crizei globale financiare, unii se întreabă cum ne putem permite să mai vorbim despre schimbările climatice. Cea mai bună întrebarea este însă: cum să nu ne permitem să vorbim despre ele?" – se întreabă Ban Ki-moon, secretarul general al ONU.
Lăsaţi deoparte argumentele obişnuite – şi anume că schimbările climatice reprezintă o ameninţare existenţială indiscutabilă pentru Planetă şi că fiecare zi în care nu luăm nici o iniţiativă pentru îmbunătăţirea calităţii mediului înconjurător, ca problema să devină mult mai gravă. Haideţi să vorbim concret despre economie, în termenii cei mai pragmatici.
CONTEXT MONDIAL. În timp ce economia globală fierbe, noi avem nevoie de creştere. În timp ce rata şomajulului creşte în multe ţări, noi avem nevoie de slujbe noi. În timp ce sărăcia ameninţă sute de milioane de oameni, mai ales în cele mai puţin dezvoltate regiuni din lume, noi avem nevoie de o promisiune pentru prosperitate. Rezolvarea se află în mâinile noastre.
Economiştii de la Organizaţia Naţiunilor Unite cheamă la "o nouă afacere verde" – un rezultat planificat al viziunii preşedintelui Statelor Unite Franklin Roosevelt în anii ’30. Astfel că în această săptămână (la mijlocul lunii octombrie, n.r) Programul pentru Mediu din cadrul ONU lansează un plan pentru revitalizarea economiei globale, inclusiv prin abordarea celei mai mari provocări a timpurilor noastre – încălzirea globală.
Planul se adresează liderilor politici şi din domeniul afacerilor din lumea întreagă, inclusiv noului preşedinte al Statelor Unite ale Americii. Aceştia sunt chemaţi să redirecţioneze resursele în investiţii mai productive, care să genereze creştere economică şi să creeze locuri noi de muncă în viitor.
Această "Iniţiativă economică verde", susţinută de Germania, Norvegia şi Comisia Europeană, provine din faptul că majoritatea problemelor cu care avem astăzi de-a face interrelaţionează. Creşterea preţurilor la energie şi la bunurile de larg consum a contribuit la crearea crizei mondiale a hranei, care a alimentat, la rândul său, criza financiară. Acest lucru reflectă nivelul creşterii globale economice şi a populaţiei, precum şi rezervele resurselor principale – combustibil, hrană, aer curat şi apă potabilă.
DEZVOLTARE DURABILĂ. Doar dezvoltarea durabilă – o "îmbrăţişare" globală a creşterii economice "verzi" – oferă lumii, atât ţărilor bogate, cât şi celor sărace, o perspectivă de durată pentru bunăstarea şi prosperitatea omenirii. Ştirea bună e că noi acum ne trezim la această realitate. Am trecut prin transformări economice uriaşe în timpul istoriei: revoluţia industrială, revoluţia tehnologică şi era globalizării. Acum suntem în pragul celei de-a patra – epoca economiei "verzi".
Vizitând anul trecut Silicon Valley din California, am văzut cum investiţiile curg în domeniul tehnologiilor ce vizează energia regenerabilă şi eficienţa combustibilului. Compania deţinută în comun de Google şi Amazon a direcţionat, în 2006, peste 100 de milioane de dolari în companii care promovează energiile regenerabile. În China, investiţiile ecologice de capital sunt aşteptate să crească de la 170 de milioane de dolari în 2005 la peste 720 de milioane de dolari în 2008. (În doar câţiva ani, China a devenit un lider mondial în ceea ce priveşte energia solară şi eoliană, înfiinţând totodată peste un milion de locuri de muncă). La nivel global, Programul ONU pentru Mediu estimează că investiţia în surse de energie care să producă efect redus de seră va ajunge la 1,9 trilioane de dolari până în 2020.
Criza financiară ar putea încetini această tendinţă. Dar capitalul va continua să alimenteze afacerile "verzi". Cred că aceştia sunt bani investiţi inteligent, pentru o reconfigurare globală a industriei.
RESPONSABILITĂŢI. Putem vedea deja rezultate concrete. Cel puţin două milioane de oameni din ţările dezvoltate se angajează în domeniul energiei regenerabile. Sectorul de biocombustibili din Brazilia a creat aproximativ un milion de locuri de muncă în fiecare an. Economiştii spun că India, Nigeria şi Venezuela şi multe alte ţări ar putea călca pe urmele Braziliei.
În Germania, se estimează că tehnologia din domeniul ecologiei va creşte de patru ori în următorii ani, ajungând la o productivitate de 16% până în 2030 şi angajând mult mai mulţi oameni decât industria auto. În Mexic, 1,5 milioane de oameni au fost angajaţi pentru a cultiva păduri şi a le administra. Guvernele lumii au un rol uriaş. Cu ajutorul unor politici corecte şi a contextului global, putem genera creştere economică şi putem să o facem canalizând acţiunile în direcţia reducerii dioxidului de carbon. În criza de astăzi stă oportunitatea de mâine – oportunitatea economică, măsurată în locuri de muncă şi creştere economică.
Majoritatea directorilor generali de companii cunosc acest lucru. Acesta este motivul pentru care oamenii de afaceri din atât de multe colţuri ale lumii cer insistent adoptarea şi implementarea unor politici ecologice. Acesta este totodată motivul pentru care companiile globale, ca General Electric şi Siemens, şi-au îndreptat atenţia spre ecologie. Este important ca oamenii de pretutindeni să recunoască acest lucru, mai ales cei din Statele Unite. Când viitorul preşedinte al Statelor Unite îşi va începe mandatul, atât electoratul, cât şi oficialii aleşi ar trebui să-şi amintească de studiile care arată că SUA poate lupta cu încălzirea globală prin reducerea emisiilor cu costuri reduse sau chiar fără nici un fel de costuri, folosindu-se doar de tehnologiile existente.
Ştim că cei mai săraci dintre săracii lumii sunt oamenii cei mai vulnerabili la schimbările climatice. Sunt totodată cei mai vulnerabili la şocurile cauzate de criza financiară. Ca lideri ai lumii, avem datoria morală de a asigura soluţii la această criză, pentru a proteja interesele acelor oameni, nu doar pe cele ale celor care trăiesc în ţările bogate. Cei care sunt lăsaţi în urmă, care trăiesc cu mai puţin de un dolar pe zi, trebuie aduşi în următoarea eră economică.
Încă o dată, o soluţie pentru eradicarea sărăciei este şi o soluţie pentru lupta cu încălzirea climatică globală. Această soluţie poartă numele de creştere "verde", ecologică. Pentru ţările bogate, acesta este drumul spre viitor.
Copyright: Project Syndicate, 2008/ Ban Ki-moon, secretarul general al ONU
www.project-syndicate.org
Traducere şi adaptare: Anca Aldea
Citește pe Antena3.ro