x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Ambasadorii ecologiei

Ambasadorii ecologiei

de Anca Aldea    |    09 Ian 2008   •   00:00

În urmă cu doi ani, Ministerul britanic pentru Afaceri Ecologice, Alimentare şi Rurale (DEFRA) şi mai multe organizaţii britanice nonprofit au lansat un concurs naţional – Climate Change Champions – destinat tinerilor cu vârste cuprinse între 10 şi 18 ani, preocupaţi de riscurile şi pericolele pe care le pune încălzirea globală.

În urmă cu doi ani, Ministerul britanic pentru Afaceri Ecologice, Alimentare şi Rurale (DEFRA) şi mai multe organizaţii britanice nonprofit au lansat un concurs naţional – Climate Change Champions – destinat tinerilor cu vârste cuprinse între 10 şi 18 ani, preocupaţi de riscurile şi pericolele pe care le pune încălzirea globală.

 

Concurenţii de anul acesta au avut deja ocazia să se înscrie pe site-ul www.climatechallenge.gov.uk la sfârşitul lui 2007. Câştigătorii urmează să fie desemnaţi în funcţie de ideile pe care le prezintă în blogurile, fotografiile, filmuleţele de animaţie, posterele şi prezentările lor.

 

 

MICUŢII MILITANŢI. Cei nouă câştigători ai ultimului concurs Climate Change Champions au primit ca premiu o excursie în Elveţia, unde au avut ocazia să observe gheţarii care au început să se topească din cauza creşterilor de temperatură.

Unul dintre câştigători, Sarah Crudgington (12 ani) din regiunea East of England, a creat un soi de manifest intitulat “Copiii Pământului”, în care dă sfaturi ecologice legate de economisirea apei şi reciclare. Aazim Ihsan (12 ani) din Londra a creat un tricou pe care scrie cu litere mari şi roşii “Nu lăsaţi generaţia noastră să trăiască într-un spaţiu ostil!”, iar Zoheb Khalil (10 ani) din Yorkshire a reuşit să capteze atenţia organizatorilor printr-o înregistrare video în care vorbeşte despre efectele imediate ale inundaţiilor şi explică, în mod coerent şi bine documentat, ce acţiuni trebuie luate pentru a preîntâmpina această calamitate. Folosind o grafică interesantă, Stephanie Lynch (16 ani) din North West avertizează asupra unor boli necunoscute care afectează animalele şi lanurile de cereale în regiunea în care trăieşte. “Salvaţi-ne ţara!” se intitulează proiectul lui David Saddington (13 ani), câştigătorul regiunii North East la ediţia din 2006. Raportul întocmit de Lucy Anne Stansfield (13 ani), reprezentanta regiunii South West, prezintă informaţii legate de creşterea alarmantă a nivelului apelor în zona pe care o reprezintă, precum şi efecte ale acestui fenomen.

 

 

ÎN ROMÂNIA. O iniţiativă similară a fost luată şi în România de Ambasada Marii Britanii la Bucureşti, în colaborare cu două ONG-uri din ţară – Fundaţia Terra Mileniul III şi Asociaţia Alma RO, ambele membre ale Reţelei de Acţiune pentru Climă din România (RAC-RO, www.rac-ro.ngo.ro). Proiectul, la care Jurnalul Naţional este partener media, se adresează elevilor din şcoala gimnazială şi este finanţat de Ministerul britanic de Externe. Echipele înscrise în concurs provin din zece regiuni – Bucureşti, Constanţa, Galaţi, Moreni, Călăraşi, Târgu- Mureş, Sighişoara, Sinaia, Gheorgheni şi Dej. Câştigătorii – patru tineri “ambasadori” care promit să nu se lase intimidaţi de nici un fel de întrebare sau problematică dificilă referitoare la schimbările climatice – vor fi anunţaţi la sfârşitul lunii martie.

 

 

Reprezentanţii Ambasadei Marii Britanii la Bucureşti şi ai British Council au lucrat cot la cot cu ONG-urile implicate în proiectul educaţional. La mijlocul lui noiembrie 2007, ecologiştii de la Fundaţia Terra Mileniul III şi Asociaţia Alma RO au găzduit, la Sinaia, o sesiune de dezbateri la care au fost invitaţi profesori din ciclul gimnazial proveniţi din cele zece regiuni vizate de proiectul “Tinerii ambasadori împotriva schimbărilor climatice”. Profesorii au fost instruiţi cu privire la metodele prin care trebuie să se adreseze elevilor pentru a le trezi interesul pentru conservarea mediului înconjurător, dar şi pentru a-i implica în activităţi concrete de luptă cu încălzirea globală. 

 

 

PE LOCURI, FIŢI GATA, START! Marţi, 15 ianuarie, va lua startul concursul. Între 29 februarie şi 14 martie, echipele înscrise în competiţie vor trece prin prima selecţie la nivel judeţean. Între 17 şi 31 martie va avea loc selecţia finală, jurizată de reprezentanţi ai ambasadei britanice la Bucureşti, ai British Council, ai ministerelor Mediului şi Educaţiei din România, precum şi responsabili din ONG-urile direct implicate în amplul proiect. Ceremonia de premiere, unde cei patru câştigători vor fi invitaţi la o excursie ecologică de o săptămână în Munţii Carpaţi, va avea loc în aprilie. Şi cititorii Jurnalului Naţional vor avea un rol în desemnarea celor patru tineri ambasadori împotriva schimbărilor climatice. Pe site-ul ziarului (www.jurnalul.ro) va fi creată o secţiune dedicată acestui eveniment, unde veţi putea vedea proiectele realizate de elevi şi veţi avea ocazia să vă exprimaţi părerea şi să alegeţi cele mai bune idei prezentate de ei. Rezultatele votului online vor fi contabilizate şi juriul va ţine cont în desemnarea câştigătorilor.

×
Subiecte în articol: eco