x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Cea mai veche inscripţie creştină descrie ritualul românesc de înmormântare!

Cea mai veche inscripţie creştină descrie ritualul românesc de înmormântare!

05 Oct 2011   •   11:31
Cea mai veche inscripţie creştină descrie ritualul românesc de înmormântare!

Cercetatorii de la Muzeul Capitoliului din Roma au anuntat ca au reusit sa traduca o inscriptie din anul 156 d.Ch, scrisa in greaca veche. Istoricii spun ca frazele demonstreaza legatura dintre crestinismul timpuriu si o secta pagana care exista in Roma antica. Inscriptia a fost descifrata dupa o munca de 50 de ani.

Gregory Snyder, un cercetator de la Colegiul Davidson din Carolina de Nord, a publicat rezultatele muncii lui in Revista de Studii despre Crestinismul Timpuriu. El crede ca versurile arata o legatura intre religia crestina si o secta pagana. Moartea este comparata cu o nunta, imagine des folosita de pagani, spune Snyder.

Iata traducerea inscriptiei:

"Pentru curatirea mea, fratii duc tortele in camera nuntii,
In casele acestea, ei sunt nerabdatori sa praznuiasca
Chiar in timp ce se roaga la Tatal si il preaslavesc pe Fiul.
(Intru Tatal si Fiul) este singurul izvor de Adevar".

Versurile amintesc foarte mult si de traditiile romanesti de inmormantare. Mortul este spalat, i se aprind lumanari ("torte"), oameni se aduna intr-o camera ca la nunta, se roaga la Dumnezeu, dar in acelasi timp mananca din bucatele aduse pentru pomana ("nerabdatori sa praznuiasca").

"Priveghiul este un ritual precrestin. Cand murea un flacau sau o fata de maritat, inmormantarea se facea sub forma de nunta", iar cei decedati erau imbracati ca niste miri, scrie www.crestinortodox.ro, citat de stirileprotv.ro. "Obligatorie este lumanarea aprinsa, lumina care sa-l ajute sa se orienteze mai bine in intunericul lumii de dincolo".

Epitaful este cea mai veche inscriptie crestina descoperita pana acum si atesta prezenta crestinilor in Roma antica.

Autorul versurilor era probabil membru al unei grupari gnostice condusa de un barbat pe nume Valentinus, care a fost ulterior declarat eretic de catre Biserica Crestina. Valentinus folosea deseori comparatia intre moarte si nunta, metofora intalnita si in multe epitafuri pagane.

"Stim ca Valentinus a fost un profesor gnostic celebru din secolul II, a trait in Roma 20 de ani si era foarte sofisticat, boem, talentat...un ganditor", spune Gregory Snyder, care precizeaza ca in secolul II dupa Christos, cultele religioase existente la Roma erau amestecate si foarte flexibile, preluand persoanaje sau idei unele de la altele.

×