x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Cele mai vechi tatuaje din lume

Cele mai vechi tatuaje din lume

01 Mar 2018   •   12:55
Cele mai vechi tatuaje din lume

Cercetătorii au descoperit cele mai vechi tatuaje din lume pe două mumii vechi de 5.000 de ani din Egipt, scrie BBC.

Tatuajele surprind un taur sălbatic şi o oaie Barbary pe partea de sus a braţului unei mumii bărbat, în timp ce pe partea de sus a braţului unei mumii femeie au fost găsite mai multe tatuaje cu motive în formă de S.

Descoperirea a împins înapoi dovezile acestei practici din Africa cu 1.000 de ani.

Detalii despre tatuaje au fost publicate în Journal of Archaeological Science.  

Unul dintre autorii care au condus cercetarea, Daniel Antoine, a afirmat că descoperirea “a transformat” înţelegerea referitoare la modul în care au trăiat oamenii în acea perioadă.

“Abia acum obţinem noi perspective asupra vieţii acestor indivizi remarcail de conservaţi. Incredibil, la vârsta de peste 5.000 de ani, aceştia împing înapoi dovezile despre tatuare din Africa cu un mileniu”, a spus Daniel Antoine pentru BBC.

Mumia bărbat a fost găsită în urmă cu 100 de ani.

O scanare CT (computer tomograf) a arătat că bărbatul avea între 18 şi 21 de ani când a murit din cauza unei răni în spate, obţinută prin înjunghiere.

Petele întunecate de pe braţele sale au fost nesemnificative până când o scanare cu infraroşu a descoperit că acestea erau tatuaje cu două animale cu coarne.  Unul a fost interpretat ca fiind un taur sălbatic cu o coadă lungă şi coarne elaborate, iar al doilea tatuaj pare a fi o oaie Barbary cu coarne curbate.

Mumia femeie are patru tatuaje mici în formă de S, care încep de pe umărul drept. De asemenea, aceasta are bastoane despre care se crede că reprezină o simbolistică a celor folosite în dansurile rituale.

Designul este sub piele, iar pigmentul este probabil funingine.

Anterior, arheologii credeau că doar femeile aveau tatuaje în trecutul antic, însă descoperirea tatuajelor pe mumia bărbat arată că modificările corporale erau de interes pentru ambele sexe.

Cercetătorii sunt de părere că tatuajele erau o semnificaţie a statutului, curajului şi a cunoştinţelor magice.

 

×