x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Corbul, meşter nevoie-mare

Corbul, meşter nevoie-mare

de Anca Aldea    |    27 Mai 2009   •   00:00

Un grup de oameni de ştiinţă din Marea Britanie a demonstrat, printr-o serie de teste efectuate pe câteva păsări care trăiesc în captivitate, că inteligenţa este unul dintre atuurile corbilor.



"Studiul nostru demonstrează creativitatea şi discernământul de care dau dovadă corbii pentru a rezolva chesitunile care le dau bătaie de cap", explică doctorul Nathan Emery de la Universitatea din Londra. Pentru a ajunge la aceste concluzii, savanţii au ales patru corbi - Cook, Fry, Connely şi Monroe - şi i-au supus unor teste. Iniţial, păsărilor li s-a prezentat un tub vertical, la baza căruia se afla o uşiţă pe care se afla un vierme.

Lângă acest dispozitiv, au fost înşirate câteva pietricele de forme şi mărimi diferite. Fiecare corb şi-a dat seama că, pentru a împinge uşiţa de pe fundul tubului, trebuie să arunce în interiorul acestuia piatra cea mai mare (grea).

Dar cea mai uimitoare descoperire - spune Cristopher Bird de la Universitatea Cambridge - a fost faptul că păsările au reuşit să-şi construiască "arme" de vânat viermii. În cadrul unuia dintre experimente, corbii s-au ajutat de o sârmă pentru a prinde un cârlig, cu ajutorul căruia au manevrat, cu succes, un coşuleţ cu viermi aflat pe fundul unui tub vertical. Până în prezent se credea că numai ciorile din Noua Caledonie au capacitatea de a înţelege şi folosi ustensile improvizate pentru a-şi procura hrana. Puteţi găsi experimentele pe corbi accesând linkul: http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/8059688.stm

×
Subiecte în articol: natura