x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă O nouă descoperire în Egipt. A fost găsit mormântul unei regine din perioada faraonilor

O nouă descoperire în Egipt. A fost găsit mormântul unei regine din perioada faraonilor

de Redacția Jurnalul    |    16 Ian 2023   •   09:50
O nouă descoperire în Egipt. A fost găsit mormântul unei regine din perioada faraonilor
Sursa foto: Hepta

În Valea Regilor, din orașul antic Luxor, a fost descoperit un nou mormânt din perioada faraonilor, scrie AFP.

Acesta se află pe malul Nilului, și apariține unei soții de rege din a 18-a dinastie egipteană, care i-a avut membri și pe Akhentaton și Tutankhamon, în urmă cu circa 3.500 de ani, anunță Mostafa Waziri, directorului Departamentului de Antichităţi Egiptene.

"Primele elemente descoperite până acum în interiorul mormântului par să indice deja că acesta datează din timpul celei de-a 18-a dinastii. Interioriul mormântului este ăntr-o stare proastă de conservare din cauza numeroaselor construcţii şi inscripţii distruse de inundaţiile din Antichitate, care au umplut camerele mortuare cu sedimente nisipoase şi calcaroase", sexplică acesta.

"Mormântul este cel al unei soţii regale sau al unei prinţese din linia ierarhică a faraonilor Tutmes, din care foarte puţine au fost dezgropate până acum", precizează și Piers Litherland, profesor la Universitatea Cambridge şi coordonatorul echipei britanice de arheologi.

Mai multe descoperiri au fost făcute în ultimele luni, mai ales în nectropola Saqqara, la sud de Cairo.

Totodată, Egiptul, o țară săracă cu o populație de peste 104 milioane de oameni, iar aceste descoperiri îo ajută la relansarea turismului afectat de restricțiile din timpul pandemiei de COVID-19. Acest sector al economiei asigură circa 10% din PIB-ul țării și circa 2 milioane de locuri de muncă. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

×
Subiecte în articol: luxor Egipt piramide faraoni