x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Discovery, go!

Discovery, go!

18 Mar 2009   •   00:00

NASA a lansat, cu succes, naveta Discovery. Misiunea celor şapte astronauţi aflaţi la bordul vehicului constă în finalizarea instalaţiei electrice a Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS). Totodată, Discovery a transportat şi o piesă de schimb pentru noua maşină de reciclare a urinei astronauţilor, instalaţie aflată la bordul ISS de anul trecut.



Duminică seara, o lume-ntreagă şi-a îndreptat privirile către imaginile transmise de la cosmodromul de la Centrul spaţial Kennedy din Cap Canaveral (Florida). După cinci amânări succesive, a sosit şi ziua mult-aşteptatei lansări a navetei Discovery – ultima amânare decisă din cauza unei scurgeri de hidrogen la mecanismul de umplere a rezervorului extern a redus de la 14 la 13 zile durata misiunii Discovery şi a obligat NASA să renunţe la a patra ieşire în spaţiu prevăzută, fără însă ca acest lucru să afecteze principalele obiective ale misiunii.



Discovery a urmat o ascensiune perfectă, timp de opt minute şi 34 de secunde, pentru a ajunge pe orbită, la o altitudine de 225 de kilometri, intrând imediat în cursa de urmârire a Staţiei Spaţiale Internaţionale. Naveta a fost programată să andocheze pe ISS în seara zilei de 17 martie, iar comandantul misiunii, Lee Archambault, a fost instruit, înainte de lansare, să le ofere astronauţilor săi posibilitatea de a face fotografii înainte de cuplarea vehiculului cu staţia spaţială.



Misiunea Discovery se încadrează într-un program ambiţios pe care NASA l-a conceput pentru a sărbători a zecea aniversare a ISS (Staţia este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, la realizarea căruia au participat 16 ţări). ISS va dispune de suficientă energie pentru a afectua experienţe ştiinţifice în laboratorul european Columbus şi în cel japonez Kibo, instalate la anul trecut. Puterea electrică proprie va trece de la 90 la 120 kW, permiţând astfel dublarea echipajului, care va avea şase membri permanenţi, începând cu luna mai.

Japonezul Koichi Wakata, primul astronaut nipon care va face parte din echipajul ISS, o va înlocui, în funcţia de inginer de zbor, pe americanca Sandra Magnus, aflată la bordul Staţiei din noiembrie 2008. Echipajul este compus din comandantul Lee Archambault (48 de ani), copilotul Tony Antonelli (41 de ani), inginerul de zbor şi conducătorul misiunilor orbitale Steven Swanson (48 de ani), inginerii Joseph Acaba (41 de ani), Richard Arnold (45 de ani) şi John Phillips (57 de ani), informează agenţiile străine, citate de Mediafax.

Alte nouă zboruri sunt programate până la 30 septembrie 2010 pentru finalizarea asamblării ISS şi pentru o misiune de revizie tehnică a telescopului Hubble.

Pentru cei interesaţi, NASA pune la dispoziţie un calendar al evenimentelor din 1998 până în prezent. Calendarul îl puteţi găsi aici.

×
Subiecte în articol: spatiul cosmic