x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Electronice "verzi"

Electronice "verzi"

04 Oct 2008   •   00:00

Şi piaţa producătorilor de notebook-uri electronice suferă schimbări importante în încercarea de a da o lecţie de ecologie celor pasionaţi de tehnică. Luna trecută, a apărut primul notebook din bambus, un produs "verde" în toate stadiile, de la concept şi producţie până la reciclarea sa.



Şi piaţa producătorilor de notebook-uri electronice suferă schimbări importante în încercarea de a da o lecţie de ecologie celor pasionaţi de tehnică. Luna trecută, a apărut primul notebook din bambus, un produs "verde" în toate stadiile, de la concept şi producţie până la reciclarea sa. Laptop-ul Bamboo Series de la ASUS ascunde o serie de alte atuuri pe lângă imaginea ecologistă pe care o afişează, cum ar fi senzaţia de familiaritate conferită de lemnul spre deosebire de metalele reci. Chiar şi touch-pad-ul este creat din fibre de bambus şi creează impresia că degetele ţi se mişcă pe un obiect de mobilier. Procesul de manufacturare deosebit face ca fiecare model să fie unic, mai ales că prin aplicarea diferitelor tratamente, bambusul poate căpăta diverse culori sau modele. Un alt avantaj "verde" esta acela că eficientizează consumul de energie cu ajutorul tehnologiei motorului super hibrid, care poate mări viaţa unei baterii cu până la 70%. Interesantă este şi alegerea materialului noii serii de notebook-uri; bambusul este o plantă care creşte foarte repede (în 24 de ore poate ajunge la o înălţime de 60 de centimetri, iar în câţiva ani ajunge la înălţimea maximă), iar regenerarea sa nu necesită replantarea. Există deci resurse interminabile care nu afectează mediul înconjurător.



În pas cu tehnologia
Majoritatea companiilor de pază şi servicii de securitate încearcă să găsească metode cât mai eficiente de detectare a prezenţei unor persoane străine într-un anumit perimetru. Un real ajutor ar putea fi oferit de un sistem de ascultare a paşilor. Din sunetul paşilor efectuaţi pe o anumită suprafaţă pot fi calculate viteza persoanei, încălţămintea pe care o poartă şi chiar constituţia fizică. Detectarea paşilor poate fi însă mai dificilă decât ne închipuim. Sunetele create de presarea piciorului pe suprafaţa de mers sunt anihilate rapid de zgomotele de fond rezultate din mişcarea maselor de aer, iar vibraţiile sunt distorsionate de materialele prin care trec aşa că sunt imposibil de detectat la distanţe mai mari de câţiva metri. James Sabatier, fizician la Universitatea din Mississippi, este de părere că aceste două probleme pot fi rapid înlăturate dacă ne concentrăm doar asupra semnalelor ultrasonice asociate cu paşii umani. Microfoanele ultrasonice nu sunt foarte afectate de sunetul vântului, astfel încât acestea ar putea fi folosite foarte bine pentru detectarea mişcărilor din împrejurimi. Pe lângă acestea, Sabatier propune şi folosirea unui sistem sonor ultrasonic care emite un semnal şi ascultă oscilaţiile Doppler, care indică ecourile unor paşi. Şi mişcarea mâinilor înainte şi înapoi faţă de sursa ultrasonică ar trebui să producă acelaşi efect, susţine profesorul Sabatier. Tehnica este una simplă, pe care o găsim şi în natură la strategia aplicată de lilieci în detectarea insectelor după mişcarea aripilor.

Confort sau nelinişte
Majoritatea celor care călătoresc cu avionul preferă locurile de la geam pentru a controla momentele în care să privească peisajul. Din păcate, în avioanele Boeing 787, această libertate de a privi pe afară nu va mai fi la îndemâna oricui. Inginerii de la Boeing au brevetat un sistem prin care piloţii şi ceilalţi membri ai echipajului pot controla transparenţa ferestrelor de la distanţă. Inventatorii încearcă să aplice în practică ideea montării pe fiecare fereastră a unui receptor radio care să controleze opacitatea ferestrei. În anumite momente, spune brevetul, se dovedeşte a fi utilă controlarea ferestrelor de către un membru al echipajului, care poate ajusta opacitatea anumitor ferestre sau a tuturor ferestrelor pentru un plus de confort sau siguranţă. Componentele electrice din interiorul ferestrelor sunt controlate de o unitate centrală prin intermediul unei reţele wireless. Această unitate centrală poate include un transmiţător de frecvenţe radio care să facă posibilă controlarea opacităţii de la distanţă.

×
Subiecte în articol: inventii