x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Lecţie din trecut

Lecţie din trecut

de Anca Aldea    |    11 Oct 2008   •   00:00

La Casa Ştiinţelor din cadrul Universităţii din Rio de Janeiro, oamenii de ştiinţă s-au îngrijit să le asigure studenţilor cursuri plăcute de paleontologie.



La Casa Ştiinţelor din cadrul Universităţii din Rio de Janeiro, oamenii de ştiinţă s-au îngrijit să le asigure studenţilor cursuri plăcute de paleontologie.


Descoperirea în regiunea Uberaba din Brazilia a trei schelete de Uberabatitan Ribeiroi, un dinozaur erbivor de mărimi uriaşe, care a populat această regiune în urmă cu aproximativ 65-71 de milioane de ani, avea să provoace, în urmă cu mai mult timp, un ecou impresionant. Era vorba de unul dintre  cei mai mari – dacă nu cel mai mare – dinozaur descoperit până în prezent în America de Sud. Ştirea a făcut rapid înconjurul lumii. Acum, oasele acestor uriaşi au fost aduse acasă şi reconstituite sub cupola Casei de Ştiinţă din cadrul Universităţii din Rio de Janeiro.
Porţiuni ale scheletelor provenind de la trei Uberabatitan Ribeiroi au fost descoperite în mai multe situri paleontologice din regiunea braziliană Uberaba. Vorbim aici despre una dintre cele mai mari – dacă nu chiar cel mai mare descoperit până în prezent – specii de dinozaur care a trăit pe teritoriul de astăzi al Braziliei. Animalul avea aproximativ 3,5 metri înălţime şi peste 20 de metri lungime, iar greutatea oscila, în funcţie de vârstă, între 12 şi 16 tone.
Construcţia scheletică a unui astfel de titanosaur a fost expusă la Casa de Ştiinţă a Universităţii din Rio de Janeiro, pentru ca studenţii să-şi poată însuşi mai eficient
cursurile de paleontologie. Uriaşul reconstituit reuşeşte să atragă o sumedenie de curioşi. Copii de toate vârstele merg la Casa de Ştiinţă pentru a da ochii cu cel mai recent sauropod descoperit în Brazilia. Dată fiind starea satisfăcătoare în care s-a conservat mare parte din oasele dinozaurilor (mai ales vertebrele cervicale, oasele din zona dorsală – complete sau parţiale – şi cele din zona cozii), cercetătorii au putut analiza mult mai uşor informaţiile din ţesuturi.


"Tinereii"

Uberabatitan ("titanul din Uberaba", în traducere) este un gen de dinozaur sauropod de mărimi impresionabile (titanozauriene), care a trăit pe teritoriul de astăzi al Braziliei la sfârşitul perioadei cretacice (maastrichtiană). Cele trei fosile Uberabatitan, găsite în siturile din Bazinul Bauru din regiunea Uberaba, provin de la animale erbivore ce au trăit aici în urmă cu aproximativ 65-71 de milioane de ani şi sunt considerate cele mai tinere specimene care au populat odinioară această zonă.

×
Subiecte în articol: special