x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Licitaţia dinozaurilor

Licitaţia dinozaurilor

de Vasile Surcel    |    31 Ian 2009   •   00:00

Casa de licitaţii Christie's din Paris va pune în vânzare, la 7 aprilie, un lot compus din 120 de fosile deosebit de rare.



Cea mai spectaculoasă dintre ele este un cuib cu nouă pui de Psittacosaurus împreună cu mama lor, informează AFP. Este vorba despre un dinozaur ierbivor de mici dimensiuni (foto sus), care în locul botului avea un cioc cornos asemănător cu cel de papagal. Sunt zece relicve ale unor animale preistorice care s-au conservat datorită faptului că străvechiul cuib în care se adăposteau a fost acoperit brusc de un val de aluviuni care i-a îngropat aproape instantaneu. Licitaţia acestor fosile vechi de peste o sută de milioane de ani va porni de la suma de 150-200 de mii de euro.



O altă fosilă deosebit de rară este reconstrucţia unui maxilar de Carcharodon Megalodon.

În cazul său, licitaţia va porni de la suma de 150.000 de euro. Strămoş al actulului Rechin Alb, Carcharodon a trăit până acum 10 milioane de ani şi era un adevărat colos, lung de peste 17 metri. Având aproximativ 2,20 metri, relicva care va fi licitată la Cristie's este un maxilar reconstituit din colagen pe care sunt "plantaţi" 168 de dinţi fosili originali.

În schimb fosila unui Ophtalmosaurus, o reptilă marină care semăna cu un delfin actual şi care a trăit acum 160 de milioane de ani, este evaluat la 180.000 de euro. Colecţia pusă în vânzare este completată de multe alte piese la fel de spectaculoase, printre care o frunză lungă de peste doi metri care a aparţinut unui palmier de acum 50 de milioane de ani, un ou de Aepiornis, o pasăre uriaşă dispărută acum câteva secole sau un amonit montat pe un soclu din argint. Se estimează că valoarea totală a relicvelor ce vor fi scoase la licitaţie de către Christie's este evaluată la peste 1,5 milioane de euro.

×
Subiecte în articol: arheo