x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Mântuitorul a luat miercuri Cina cea de Taină

Mântuitorul a luat miercuri Cina cea de Taină

18 Apr 2011   •   17:58
Mântuitorul a luat miercuri Cina cea de Taină

161695-cina-.jpgDacă mult timp s-a crezut că Mântuitorul a luat joia ultima cină înainte de a fi crucificat, ultimele studii indică faptul că Iisus Hristos a participat la Cina cea de Taină, alături de discipolii săi, cu o zi înainte, miercuri.

 Un om de ştiinţă de la Universitatea Cambridge, profesorul Colin Humphreys a ajuns la această concluzie folosind o combinaţie de cercetări biblice, istorice şi astronomice. Acesta crede că greşeala s-a produs din cauza interpretării greşite a calendarului şi s-a arătat convins că aceste constatări ar trebui să stea la baza luării unei decizii privind o dată fixă pentru Sărbătoarea de Paşte, aşa cum se întâmplă în cazul Crăciunului, sărbătorit de întreaga creştinătate pe 25 decembrie.

 

Astfel, în timp ce Matei, Marcu şi Luca spun că Cina cea de Taină a coincis cu începerea festivalului evreiesc al Paştelui, Ioan crede că aceasta a premers cu o zi acest ritual. În cartea apărută recent, “Misterul Cinei ce de Taină”, profesorul Humphreys este de părere că “orice am crede despre Biblie, este sigur că poporul evreu nu ar confunda masa tradiţională de Paşte cu un alt eveniment, astfel că, din punct de vedere evanghelic, este greu de înţeles de ce a fost acceptată această confuzie”.

 

În viziunea cercetătorului britanic, Iisus Hristos a utilizat un calendar evreiesc de rit vechi, uşor decalat de cel în uz, în care pe scară largă este explicitată ziua morţii sale. Descoperirea ar muta cina cea de Taină într-o zi de miercuri, un alt argument folosit de Humphreys fiind acela că atâtea evenimente importante, arestarea, judecarea şi răstignirea Mântuitorului, nu ar fi putut avea loc într-un interval atât de scurt.

 

În concluzie, britanicul este de părere că ziua de Paşte ar trebui sărbătorită de întreaga creştinătate în ziua de 5 aprilie, la două zile după Crucificarea Mântuitorului.

×
Subiecte în articol: iisus hristos paste cina taină