x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Minerit ecologic

Minerit ecologic

de Anca Aldea    |    31 Ian 2008   •   00:00

O echipă de oameni de ştiinţă de la o universitate me­xi­cană a făcut o descoperire care ar putea revo­luţiona industria mineritului.

O echipă de oameni de ştiinţă de la o universitate me­xi­cană a făcut o descoperire care ar putea revo­luţiona industria mineritului. 

 

Specialiştii de la Universitatea Autonomă Metropolitană din Mexico City au inventat o metodă de minerit care presupune “folosirea unui reactor electrochimic, ce funcţionează pe bază de thyourea, un compus molecular similar cu ureea, obţinut din plante descompuse sau din hidrocarburi”. Thyourea, a cărei oxidare este controlată cu ajutorul electricităţii, interacţionează cu materialul nisipos sau stâncos şi separă aurul sau argintul. Compusul poate fi refolosit la infinit, sunt de părere cercetătorii, care au testat deja metoda într-o grotă de 16 metri pătraţi. Unul dintre experţi, José Luis Nava, susţine că locuitorii din zonele miniere în care va fi folosit reactorul electrochimic nu vor suferi de pe urma lui. Faima oamenilor de ştiinţă a făcut deja înconjurul lumii, scrie publicaţia Tierramerica, amintind că mai multe ţări, între care Australia, Canada, Statele Unite şi Africa de Sud şi-au exprimat deja interesul pentru acest reactor.

Presa mexicană susţine că Penoles, o companie de minierit recunoscută la nivel mondial, s-a declarat dispusă să încerce revo­luţionara metodă nu mai târziu de 2010. Este un pas înainte, susţin cercetătorii, amintind că metodele tradiţionale folosesc cianură, iar extracţia zăcămintelor este o procedură extrem de costisitoare la ora actuală. Or, noua metodă, adaugă cercetătorii de la Universitatea Autonomă Metropolitană din Mexico City, este mai ieftină şi, în plus, nu generează deşeuri. Penoles, cel mai mare producător de argint şi proprietarul celor mai mari depozite de metal din lume, în statul Zacatecas, a finanţat mare parte din studiul oamenilor de ştiinţă de la Universitatea Autonomă Metropolitană.

×
Subiecte în articol: eco