x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Moartea fizică este de domeniul trecutului. Clonarea digitală provoacă dezbateri etice

Moartea fizică este de domeniul trecutului. Clonarea digitală provoacă dezbateri etice

de Redacția Jurnalul    |    13 Ian 2024   •   06:20
Moartea fizică este de domeniul trecutului. Clonarea digitală provoacă dezbateri etice

Clone digitale vor exista dincolo de moartea fizică. Probleme legale și etice ar putea fi extrem de complexe. Consimțământul va fi cheia acceptării sociale a clonelor digitale.

Ne-ar plăcea să trăim printre clone digitale, dar numai dacă persoana și-a dat acordul în timpul vieții. Mai mult, majoritatea oamenilor nu vor să fie clonați după moarte. Așa ne arată un sondaj făcut în SUA care analizează reacția socială la posibilitatea de a trăi și după moarte, într-o lume online, notează Aleph News.

Sondajul a fost realizat în SUA și răspunsurile dezvăluie poate primele reacții sociale care ar exista în viitorul apropiat când vom vedeam clone digitale, interacționând cu noi într-un fel sau altul.

Așadar când defunctul și-a dat consimțământul, 58% dintre respondenți au considerat resurecția digitală ca fiind acceptabilă din punct de vedere social, în timp ce acest număr a fost de doar 3% atunci când defunctul nu a fost de acord. Asta inseamna ca reglementările legale relevante ar trebui să respecte decizia defunctului.

Studiul ne arata si pozitia generala fata de rsurectia digitala. 59% dintre respondenți au fost împotriva ideii propriei lor resurecții digitale.

O regulă de înscriere pare dezirabilă din punct de vedere social, unde implicit este interzicerea resurecției digitale, iar excepțiile o permit numai cu acordul defunctului.

O clonă digitală este o replică digitală a unei persoane, creată din datele lor digitale și non-digitale, care poate continua să existe în mediul online chiar și după moartea fizică a persoanei respective.

Va fi o alinare pentru cei care au pierdut pe cineva drag ca sa poata mentine o legatura chiar si digitala. Dar oamenii de știință se gândesc la implicațiile legale, morale și etice.

Clonarea digitală poate duce la încălcarea intimității prin expunerea datelor personale, probleme legate de drepturile de autor, risc de afectare a reputației prin comportamente neautentice ale clonei.

O clonă ar putea să provoace scandaluri intr-o lume a corectitudinii politice dusa la extrem. Ar putea chiar sa incalce legea, mai ales daca hatisul legal actual nu se adapteaza.

Resurecția digitala poate să devina o problema pentru familia indoliata si aici se potriveste vorba veche: pe cine nu lași să moară, nu te lasă să trăiești.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: moarte trecut clonare