x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Progrese în descoperirea celei de-a noua planete

Progrese în descoperirea celei de-a noua planete

26 Feb 2016   •   12:01
Progrese în descoperirea celei de-a noua planete

Cercetătorii francezi au redus la jumătate suprafaţa care trebuie monitorizată pentru descoperirea unei a noua planete a sistemului solar folosind noi modele computerizate. NASA anunţa luna trecută că o planetă de 10 ori mai masivă decât Pământul ar putea exista după Neptun.

Existenţa unei a noua planete dincolo de Neptun a fost postulată de NASA, în ianuarie, după ce s-a observat comportamentul bizar al unor planetoizi din centura Kuiper (o zonă ocupată de zeci de mii de corpuri cereşti îngheţate dincolo de planeta Neptun). Folosind modele computerizate care să explice ce fac aceşti planetoizi să îşi modifice orbitele, astronomii de la NASA au lansat ipoteza că acest comportament ar putea fi explicat de existenţa unei planete de mari dimensiuni, aflată la mare distanţă de Soare, dincolo de Neptun. Din calculele NASA, planeta ar avea o masă de zece ori mai mare decât a Pământului şi o orbită foarte alungită, cu un capăt mai aplatizat ca celălalt. Modelele computerizate au mai arătat că ipotetica planetă ar face o orbită completă în jurul Soarelui într-un interval de timp situat între 10.000 şi 20.000 de ani. Acest lucru face, însă, foarte dificilă detectarea ei, dat fiind că zona care ar trebui monitorizată de astronomi pentru a o putea zări este uriaşă. O echipă de astronomi francezi, coordonată de Jacques Laskar, a folosit date furnizate de sonda Cassini, care orbitează în prezent planeta Saturn, pentru a face calcule mai exacte legate de traiectoria ipoteticei planete. "Am reuşit să reducem volumul de muncă necesar la jumătate", a declarat Jacques Laskar. Potrivit acestuia, noile calcule îi scutesc pe astronomi de nevoia de a montoriza 50% din zona în care se căuta până în prezent noua planetă, lăsându-i să se concentreze pe regiunea rămasă. Laskar a adăugat că va încerca să convingă NASA să prelungească misiunea sondei Cassini (care se termină anul viitor) până în 2020, pentru a putea face calcule şi mai precise.

Deşi s-au făcut progrese în stabilirea zonei în care a noua planetă s-ar putea afla, astronomii spun că descoperirea acesteia ar putea să dureze mai mulţi ani.

Descoperirea unei planete prin utilizarea calculelor nu este o noutate. Neptun a fost descoperită în 1846, în urma calculelor matematicianului Urbain Le Verrier.

×