x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Robotii care vor trimite in somaj sute de milioane de oameni!

Robotii care vor trimite in somaj sute de milioane de oameni!

04 Dec 2017   •   17:17
Robotii care vor trimite in somaj sute de milioane de oameni!

Robotii si automatizarea vor provoca o rasturanre economica majora in urmatorii 13 ani, prin suprimarea locurilor de munca a aproximativ 800 de milioane de persoane pana in 2030, arata raport al firmei de consultanta McKinsey.

 

Potrivit estimarilor Natiunilor Unite, pana in 203, populatia lumii va atinge in jur de 8,5 miliarde de persoane, ceea ce inseamna ca robotii vor inlocui circa 10% din populatia apta de munca. Studiul McKinsey acopera 46 de tari, vizeaza 800 de profesii si meserii, ajungand la concluzia ca amploarea impactului va depinde de locul in care traim.

Cele mai bogate state, precum Japonia, Coreea de Sud, Statele Unite sau Marea Britanie au bani pentru a dezvolta si perfectiona diferite sisteme automatizate si, prin urmare, lucratorii din aceste tari vor fi cei mai afectati. Si invers, va creste numarul locurilor de munca pentru oameni in tari sarace, precum India.

Variaza, de asemenea, tipul locului de munca - automatizarea nu va avea repercusiuni numai asupra activitatilor prost platite, unde nu este nevoie de prea multa calificare. Daca o munca presupune actiuni repetitive si informatii, ea poate fi automatizata, asa cum se intampla deja pe anumite segmente. Astfel, inteligenta artificiala preia o parte din treburile efectuate, in general, de avocatii tineri.

Iata cele mai afectate locuri de munca in tarile dezvoltate:

- operatori de masini si ecipamente de constructii;

- spalatorii de vase in restaurante;

- functionari precum gestionari de plati sau angajati administrativi;

- servitori.

Cele mai putin afectate locuri de munca

- lucratori din sectorul de sanatate, precum medici, infirmieri sau bone;

- ingineri informaticieni;

- personal de intretinere cladiri;

- cadre didactice.

Vestea buna este ca, potrivit previziunilor McKinsey, vor ramane suficiente locuri de munca. Orice persoana care va fi inlocuita de roboti va trebui sa dobandeasca noi competente. In Japonia, spre exemplu, va creste cererea pentru lucratori sociali care sa se ocupe de persoanele in varsta.

 

×