x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Sistem inteligent

Sistem inteligent

de Anca Aldea    |    11 Oct 2008   •   00:00

La aproximativ o lună de la punerea în funcţiune a controversatului accelerator de particule de la Geneva, la CERN a fost inaugurat, la 3 octombrie, cel mai performant sistem computerizat din lume, legat la o reţea care este conectată în 140 de centre din 33 de ţări ale lumii.



La aproximativ o lună de la punerea în funcţiune a controversatului accelerator de particule de la Geneva, la CERN a fost inaugurat, la 3 octombrie, cel mai performant sistem computerizat din lume, legat la o reţea care este conectată în 140 de centre din 33 de ţări ale lumii.


Aşa cum era anunţat încă din primele zile ale lunii septembrie, oamenii de ştiinţă de la Organizaţia Europeană pentru Cercetări Nucleare (CERN) au inaugurat, la 3 octombrie, sistemul GRID, al cărui scop constă, în principal, în procesarea a peste 15 milioane de gigabiţi de informaţii care vor fi primite anual de la sutele de milioane de coliziuni subatomice care se vor realiza în interiorul acceleratorului de particule de la Geneva.


GRIDUL. Pentru punerea în funcţiune a uriaşului accelerator construit la câţiva metri adâncime, într-un tunel de 27 de kilometri construit sub capitala elveţiană, a fost nevoie de tehnologie pe măsură. Astfel s-a luat decizia construirii unui sistem la nivel mondial, în care ţările implicate vor încerca să capteze şi să gestioneze informaţiile provenite de la LHC, în urma mult-aşteptatelor ciocniri între protoni şi ioni.


GENEVA. Între timp, responsabilii de la CERN au anunţat, în urmă cu câteva zile, că incidentul care a produs scoaterea din funcţiune, până la primăvară, a acceleratorului de particule a fost cauzat, "probabil", de o greşeală umană. De fapt, susţin specialiştii, LHC a suferit două lovituri. Lansat cu surle şi trâmbiţe la 10 septembrie, acceleratorul de particule, menit să demonstreze (pe parcurs) lumii existenţa Big Bang-ului, a avut două pene succesive. Cea mai gravă dintre ele s-a produs în timpul unui test, în timpul căruia ar fi trebuit demonstrată puterea acceleratorului.


INAUGURARE. Numeroase voci din interiorul CERN susţineau, la începutul acestei săptămâni, că, până în primăvară, acceleratorul s-ar putea să nu fie gata pentru repunerea în funcţiune. Cel puţin nu până la finele lui aprilie 2009. În primul rând, LHC, care funcţionează la -271 de grade Celsius, are nevoie să fie adus la temperatura lui "normală" pentru a fi reparat (această operaţiune durează cinci săptămâni). Apoi, potrivit purtătorului de cuvânt al CERN, James Gillies, acceleratorul are nevoie de o pauză – pentru operaţiuni de mentenanţă – pe timpul iernii. Cu toate acestea, CERN continuă să afirme că inaugurarea acceleratorului va avea loc la data deja anunţată – 21 octombrie, în prezenţa reprezentanţilor celor 28 de state membre ale organizaţiei, informează AFP.


Cartier general

Oamenii de ştiinţă au amenajat, într-o sală a laboratorului subpământean, locul în care supercomputerul GRID va strânge informaţii de la sistemele mai mici aflate în alte colţuri ale lumii. De la centru, informaţiile stocate pe bandă vor fi transmise în mai multe locaţii, unde există capacitatea procesării lor. Unele informaţii vor fi "mutate" ulterior în alte centre computerizate, pentru a fi analizate.

×
Subiecte în articol: special