x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Vânători din Noua Zeelandă au ucis 20% dintr-o specie de păsări amenințate cu dispariția

Vânători din Noua Zeelandă au ucis 20% dintr-o specie de păsări amenințate cu dispariția

21 Aug 2015   •   20:01
Vânători din Noua Zeelandă au ucis 20% dintr-o specie de păsări amenințate cu dispariția

Vânători neo-zeelandezi însărcinaţi cu eliminarea unor păsări considerate prea numeroase - păsărea dăunătoare pukeko -, au confundat speciile şi au împuşcat din greşeală patru păsări takahe, specie ameninţată cu dispariţia şi care trebuie protejată.

Pasărea takahe trăieşte doar în Noua Zeelandă şi este în pericol de extincţie: în ţară mai trăiesc în prezent doar 300 de exemplare, au informat vineri autorităţile citate de AFP.

Aflată în curs de desfăşurare, operaţiunea de eliminare a păsării pukeko, un fel de găină de apă care s-a înmulţit peste măsură şi a împânzit insula Motutapu, a fost imediat stopată.

"Împuşcarea păsărilor takahe este profund regretabilă", a declarat într-un comunicat directorul agenţiei de protecţie a mediului, Andrew Baucke.

Vânătorii asociaţiei locale erau totuşi "experimentaţi" şi le-au fost date toate instrucţiunile necesare pentru a deosebi păsările takahe, care nu pot zbura, şi pukeko", a spus el.

Dintr-o populaţie de 300 păsări takahe, doar 21 se aflau în rezervaţia din insula Motutapu, iar existenţa lor era ameninţată de cele peste o mie păsări pukeko, care au un comportament foarte agresiv.

Preşedintele asociaţiei vânătorilor, Bill O'Leary, s-a declarat consternat. "Suntem conştienţi că este o specie ameninţată şi care justifica eliminarea păsărilor pukeko, care provoacă mari pagube mediului şi îi ameninţă cuiburile şi ouăle", a apus el.

Pasărea takahe, care figurează pe lista speciilor ameninţate a Uniunii internaţionale pentru conservarea naturii (UICN), era considerată deja dispărută până în 1948, când au fost găsite câteva exemplare în sud-estul Noii Zeelande.

×