x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Vitamina K luptă cu osteoporoza

Vitamina K luptă cu osteoporoza

de Anca Preda    |    20 Sep 2008   •   00:00

Unul dintre factorii-accesori esenţiali omului este vitamina K, o substanţă liposolubilă, rezistentă la căldură şi vulnerabilă la lumină şi oxidanţi, ce poate fi sintetizată foarte uşor de organism şi ajută la coagularea sîngelui.



Unul dintre factorii-accesori esenţiali omului este vitamina K, o substanţă liposolubilă, rezistentă la căldură şi vulnerabilă la lumină şi oxidanţi, ce poate fi sintetizată foarte uşor de organism şi ajută la coagularea sîngelui. Ea se găseşte, în general, în legumele verzi (napi, spanac, varza de Bruxelles, broccolli, lăptucă, pătrunjel, mazăre), cartofi, conopidă, fragi, măceşe, roşii, porumb, dar şi în uleiul de soia, untura de peşte, produsele lactate şi ficatul de vită. Îngheţarea acestor alimente distruge vitamina K, dar gătirea lor nu alterează valoarea nutritivă. Pentru calităţile sale antihemoragice – în cazul, între altele, al hemoragiilor cauzate de diverse tulburări hepatice, al sindromului absorbţiei defectuoase şi al folosirii pe termen lung al antibioticelor etc., această vitamină este indispensabilă omului. O dietă sănătoasă, care furnizează organismului necesarul de vitamine, inclusiv vitamina K, contribuie la sănătatea sistemului osos. Cînd oamenii nu consumă suficientă vitamina K, apare riscul osteoporozei. Un alt rol extrem de important pe care acest factor-accesor îl îndeplineşte cu succes constă în prevenirea pietrelor la rinichi. Potrivit unor studii, în cazul vegetarienilor, care consumă o cantitate mai mare de vitamina K, apare foarte rar riscul pietrelor la rinichi. Dintre formele sintetice ale vitaminei K, K1 (fitochinona) este adusă în organism prin intermediul alimentaţiei, iar K2 (farnochinona) este produsă de bacterii.



NOI DEZVĂLUIRI DESPRE TULBURĂRILE BIPOLARE

În numărul din septembrie al revistei The Archives of General Psychiatry, un grup de oameni de ştiinţă a publicat rezultatele unui studiu care face legătura între tulburările bipolare ale nou-născuţilor şi vîrsta la care tatăl a conceput copilul. Cu cît bărbatul este mai în vîrstă, cu atît urmaşii săi vor suferi de tulburări bipolare la maturitate, sintetizează cotidianul New York Times. Cele mai mari riscuri au fost observate la bărbaţii care devin părinţi după vîrsta de 55 de ani. Potrivit dicţionarului de termeni medicali, această afecţiune reprezintă o tulburare psihotică de dispoziţie, din care fac parte atît episoade maniacale, cît şi depresive, dar studiile recente au demonstrat existenţa unui spectru de stări depresive care alternează mai degrabă cu perioade scurte sau medii de hipomanie decît cu episoade maniacale propriu-size.

RATĂ ALARMANTĂ DE SINUCIDERE ÎN CHINA

Asociaţia Chineză pentru Sănătate Mentală a anunţat recent cifre alarmante raportate la rata sinuciderilor în rîndurile tinerilor cu vîrste cuprinse între 15 şi 34 de ani. Potrivit BBC, care citează raportul asociaţiei sus-amintite, rata sinuciderilor la această grupă de vîrstă este mai mare în zonele rurale decît în cele urbane. Studiul arată totodată că cele mai multe victime ale sinuciderii sînt fetele şi femeile, cele mai multe dintre ele fiind nemulţumite de alegerile părinţilor pentru viitorii lor soţi. Există însă astfel de cazuri şi în marile oraşe, aminteşte BBC, referindu-se la trei studente din Shanghai care, la finele anului trecut, au încercat să-şi pună capăt vieţii în prima zi de şcoală.

LAPTE PRAF CONTAMINAT
Peste 1.250 de cazuri de îmbolnăviri în rîndurile copiilor chinezi au fost înregistrate în cursul anului, din cauza consumului de lapte praf marca Sanlu, au anunţat autorităţile de la Beijing. Potrivit Ministerului chinez al Sănătăţii, citat de BBC, numărul celor îmbolnăviţi ar putea fi mult mai mare, în contextul în care laptele praf contaminat ar fi fost consumat de aproximativ 10.000 de sugari. Viceministrul Sănătăţii, Ma Shaowei, a declarat că, în Beijing, 340 de copii se află în prezent în spital şi 53 dintre aceştia sînt în stare gravă, iar în provincia Gansu, din nordul ţării, doi sugari au murit după ce au băut acest lapte. Potrivit presei chineze, laptele praf produs de Sanlu, o companie cu acţionari neozeelandezi, ar conţine melamină, o substanţă bogată în nitrogen.

VACCIN NOU ÎMPOTRIVA CANCERULUI LA SÎN

O echipă de cercetători americani a anunţat recent descoperirea unui nou vaccin care a vindecat complet un tip de cancer la sîn în timpul unor teste efectuate pe şoareci de laborator. Potrivit BBC, vaccinul vizează cancerul cauzat de excesul proteinei HER2 şi poate chiar să distrugă tumori rezistente la medicamentele actuale. Studiul efectuat la Universitatea Wayne şi publicat în revista de specialitate Cancer Research arată că noul vaccin conţine gene care produc receptori HER2 şi “o armă” care stimulează sistemul imunitar, făcîndu-l rezistent la aceste proteine. Odată ajuns în muşchii şoarecelui, vaccinul eliberează o cantitate mare de receptori HER2, “impulsionînd” sistemul imunitar să lupte cu celulele bolnave. Dacă testele vor da aceleaşi rezultate şi la oameni, atunci acest vaccin “ar putea fi un răspuns pentru femeile ale căror tumori au devenit rezistente la terapiile actuale”, a declarat, pentru BBC, profesorul Wei-Zen Wei.

CENTENARII JAPONIEI

Japonia se poate mîndri cu cei mai mulţi centenari. Un studiu realizat recent de autorităţile de la Tokyo arată că 36.276 de japonezi au depăşit vîrsta de 100 de ani, cu aproximativ 4.000 mai mulţi decît în anul precedent. Potrivit studiului realizat de Ministerul Sănătăţii şi citat de presa europeană, cei mai mulţi centenari provin din rîndurile femeilor. Un raport al Naţiunilor Unite, citat de BBC, arată că, în anul 2050, în Japonia vor trăi aproximativ un milion de centenari.

×
Subiecte în articol: potrivit vitamina inventii