x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Vulcanii activează după un ceas propriu, susţin cercetătorii

Vulcanii activează după un ceas propriu, susţin cercetătorii

11 Sep 2013   •   20:17
Vulcanii activează după un ceas propriu, susţin cercetătorii

O echipă de oameni de ştiinţă de la universităţile din Bergen (Norvegia), Hawaii (SUA) şi Sydney (Australia) a constatat o evoluţie remarcabil de sincronizată a activităţii vulcanice pe glob. În acest sens, cercetătorii au analizat datele referitoare la frecvenţa şi intensitatea erupţiilor vulcanice pe întreaga perioada din era actuală a istoriei geologice a Pământului.

Geografia studiului a inclus toate zonele principale ale planetei cu activitate vulcanică intensă, relatează Meteovesti.ru, preluat de agerpres.ro. Potrivit rezultatelor studiului, la scară globală s-au constatat erupţii simultane cu 10, 22, 30, 40, 49 şi 60 de milioane ani în urmă. În urma cercetărilor a rezultat că vulcanii de pe Terra au “ore de lucru” cu o perioada principală de aproximativ 10 milioane de ani şi una secundară de 5 milioane de ani, conform aceloraşi experţi.

Deoarece zonele examinate se află la o distanţă destul de mare una de alta, simultaneitatea descoperită nu poate fi explicată numai prin tensiunea plăcilor tectonice, apreciază ei. Metronomul vulcanic unic ar trebui căutat ceva mai adânc - la graniţa dintre centrul Pământului şi mantaua sa.

Oamenii de ştiinţă sugerează că fluctuaţiile periodice ale fluxului de căldură dinspre nucleul Pământului se propagă în mantaua sa, provocând deopotrivă o creştere şi o scădere a fluxurilor fierbinţi, iar acestea au deja un impact direct asupra activităţii vulcanice.


×