Se conectează la internet fără fir şi rulează paginile cam ca pe un monitor, merge şi ca GPS, mp3 player sau televizor. La nevoie, primeşte şi anti-virus pentru a-ţi ţine corespondenţa business în siguranţă. Într-un cuvânt e "smartphone", telefon inteligent după cum s-a văzut, dar şi puternic dacă ne uităm la ultimele procesoare şi memorie RAM cu care este înzestrat. Ei bine, nu e perfect. Călcâiul lui Ahile este...acumulatorul.
Cu cât un telefon mobil este mai "inteligent", cu atât este mai încărcat cu fel de fel de aplicaţii. Producătorii se laudă acum cu procesoare la 1Ghz şi 512MB/1GB RAM pentru a susţine cât mai multe "ferestre" şi aplicaţii pornite.
Pe de altă parte, avem tarifele scăzute şi minutele incluse, alături de creşterea navigării pe internet (începută de revoluţia iPhone). Dar să nu uităm jocurile şi muzica stocată în terminal sau pe cardul de memorie ataşat... Toate acestea formează un bagaj excesiv de solicitant pentru acumulatori.
Odată cu lansarea pe piaţă a terminalelor cu acumulatori de 1350 mAh (miliamperi pe oră), producători şi operatori deopotrivă considerau această caracteristică printre atu-uri. Sigur, pe hârtie această valoare înseamnă ceva, mai ales dacă făceai o comparaţie cu modele concurente deja existente pe piaţă. Numai că utilizarea serioasă a acestor baterii nu a făcut decât să confirme această temere: acumulatorii au rămas cu mult în urma cerinţelor unui smartphone.
Dureri de cap
În aceste condiţii, un utilizator este pus în situaţia de a face alegeri între aplicaţii, fiecare client cu priorităţile sale: voce-mp3-radio-video-internet-jocuri.
Numai că această problemă afectează şi pe operatori, prin faptul că devin tot mai limitate utilizările terminalului.
"Asta este noua veste proastă pentru operatorii care tot încearcă să crească ARPU (venitul mediu pe utilizator). Iar utilizatorii nu au de gând să plătească ceva premium pentru servicii despre care ştiu că le vor seca acumulatorii şi mai mult", arată analistul Chris Schreck, de la IMS, citat de cellular-news.com. Potrivit firmei de cercetare de piaţă IMS Research, două sunt cauzele principale care îi determină pe utilizatori să utilizeze intens terminalele: datele mobile şi aplicaţiile, pe de-o parte, aspecte hardware pe de altă parte: viteză de procesare mai mare, ecrane cu rezoluţie mărită, funcţionarea în reţele broadband.
"Chiar şi cu baterii de 1500 mAh, estimările noastre arată că multe telefoane inteligente au durată de utilizare efectivă de 6 ore", adaugă Schreck.
Analiştii de la IMS Research au găsit trei posibile zone din care ar trebui să vină răspunsuri la această spinoasă problemă a telecomului: noi tehnologii pentru display, eficientizare energetică a cipurilor, precum şi noi soluţii chimice pentru baterii. Apropos de chimie: se pare că prototipurile "fuel cell" (cu metanol, de exemplu) nu au reuşit să iasă în producţia de masă.
Citește pe Antena3.ro