x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Amendă-record

Amendă-record

de Mihai Manole    |    28 Feb 2008   •   00:00
Amendă-record
Sursa foto: Dominique Faget/

Compania Microsoft trebuie să plătească o amendă de 1,4 miliarde de dolari, dată de Comisia Europeană, pe motivul nerespectării unei decizii antitrust.

Compania Microsoft trebuie să plătească o amendă de 1,4 miliarde de dolari, dată de Comisia Europeană, pe motivul nerespectării unei decizii antitrust.

 

Comisia Europeană (CE) a amendat compania americană Microsoft cu o sumă-record de 1,4 miliarde de do­lari, adică 899 de milioane de euro. În 2004, după o investigaţie care a du­rat cinci ani, CE a decis că Micro­soft a abuzat de poziţia dominantă de pe piaţa sistemelor de operare. În par­ticular, compania a fost acuzată că s-a folosit de acest statut pentru a-şi înlătura rivalii de pe pieţele mult mai competitive ale playere-lor audio şi video. Compania ameri­cană a avut de plătit o amendă de 497 de milioa­ne de euro în 2004, suplimentată cu 280,5 milioane de euro în iulie 2006. 

 

DECIZII. După decizia de abuz de poziţie dominantă i-au fost im­puse şi pe­nalităţi zilnice, până când va respecta decizia antitrust a CE. Microsoft a luptat împotriva deciziei CE până când, în septembrie anul trecut, un tribunal a res­pins apelul îna­intat de compa­nie. Astfel, amenda de 899 de mili­oane de euro re­prezintă suma pe­na­li­tă­ţilor zilnice din perioada 21 iu­nie 2006-21 octombrie 2007. Microsoft se află şi în centrul altor două investigaţii ale CE, mai re­cente, pe tema in­teroperabilităţii programelor sale şi a li­mi­tării utilizării unor produse software separate.

Comisarul european pentru concurenţă, Neelie Kroes, a declarat că este pentru prima oară în ultimii 50 de ani când comisia a trebuit să aplice o amendă pentru nerespec­tarea unei decizii antitrust. Kroes a spus că organismul executiv al UE ar fi putut decide aplicarea unei amenzi de până la 1,5 miliarde de euro. O altă mare companie care se află în vizorul CE tot pe motivul unor eventuale încălcări ale le­gis­laţiei din domeniul antitrust este In­tel. În februarie a.c. au fost per­che­zi­ţionate mai multe bi­rouri pentru a se căuta dovezi în acest sens.

×
Subiecte în articol: IT