x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Bani foarte mulţi din jocuri mobile

Bani foarte mulţi din jocuri mobile

de Mihai Manole    |    23 Iun 2007   •   00:00
Bani foarte mulţi din jocuri mobile

Din industria jocurilor pe mobil se vor căştiga aproape 10 miliarde de dolari in 2011, pentru anul acesta creşterea pieţei fiind estimată la 50% faţă de 2006. Pe continentul asiatic jocurile pe mobil se bucură de cel mai inalt nivel de popularitate. Â



Cel mai recent raport Gartner anunţă că veniturile din industria jocurilor pe telefoane mobile vor creşte de la 2,9 miliarde dolari in 2006 la 9,6 miliarde in 2011. Pentru 2007 creşterea anunţată este de 50% in comparaţie cu anul trecut.

Creşterea popularităţii acestui tip de conţinut in răndul consumatorilor, combinată cu efortul producătorilor pentru lansarea a căt mai multe titluri, determină ca estimările pentru anul curent să fie undeva in jurul sumei de 4,3 miliarde de dolari, in creştere cu 49,9% faţă de anul trecut. Tuong Huy Nguyen, analist Gartner, este de părere că jocurile pe mobil vor atrage un segment din populaţie mai semnificativ decăt cel atras de tradiţionalele PC-uri şi de consolele de jocuri.

Diferenţele regionale vor juca un rol important in nivelul ratelor de adopţie a jocurilor pe mobil. De exemplu, deşi această categorie de conţinut mobil este mai costisitoare decăt alte forme de entertainment pe mobil, precum muzica sau ring tonurile, jocurile pe telefon vor constitui, in cazul unor pieţe, alegerea optimă in condiţiile in care preţurile unui PC sau ale unei console sunt cu mult mai mari.

DISTRIBUŢIE. Veniturile din această industrie in zona Asia/Pacific şi Japonia sunt aşteptate să depăşească 1,8 miliarde in 2007 şi 4,6 miliarde in 2011. Coreea de Sud, Japonia, dar şi China sau India sunt ţările cu cel mai mare apetit pentru jocuri pe celulare. In Europa Occidentală cifrele preconizate de Gartner sunt de 1,5 miliarde pentru anul acesta şi 2 miliarde in 2011. Se remarcă şi o serie de diferenţe intre tipurile de jocuri care se vănd bine pe piaţa europeană. Germanii preferă categorii precum strategia, in timp ce britanicii sunt mai interesaţi de sport şi puzzle. 80% din europenii care descarcă jocuri pe mobil preferă să o facă prin intermediul portalului oferit de operatorul de telefonie.
Cea mai mică rată de adopţie a jocurilor pe celular este prognozată pentru America de Nord, veniturile de aici fiind prognozate la 716.9 milioane dolari in 2007 şi 1,7 miliarde in 2011. Un motiv pentru această evoluţie sub aşteptări ar fi, potrivit analiştilor Gartner, nivelul scăzut de dezvoltare a tehnologiilor wireless din această regiune.


Dependenţa de jocuri



Un tănăr stă inchis ore intregi in camera sa, işi ignoră prietenii şi familia, nu mai mănăncă nu se mai spală, rezultatele şcolare sunt din ce in ce mai slabe şi comportamentul său din ce in ce mai violent. Consiliul de conducere al celei mai mari organizaţii a medicilor din Statele Unite intenţionează să clasifice acest tip de comportament ca pe o afecţiune psihiatrică, pentru a permite celor care suferă de aceste simptome să primească un tratament acoperit de asigurarea medicală. Această decizie nu se va lua insă fără dezbateri serioase, producătorii de jocuri fiind indignaţi de această perspectivă. Potrivit datelor citate in raportul Asociaţiei Americane Medicale, 90% din tinerii americani obişnuiesc să joace jocuri video şi circa 15% din aceştia ar putea fi dependenţi, ceea ce inseamnă aproape 5 milioane de tineri. Există insă şi păreri care consideră că folosirea unei definiţii precum "afecţiune psihiatrică" este o măsură bazată pe concluzii premature şi insuficient documentate cu date precise şi că o astfel de abordare ar putea permite clasificarea unei game mult prea largi de comportamente drept dependenţă, inclusiv folosirea telefonului mobil.

×
Subiecte în articol: IT miliarde jocuri