x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Căţelul-robot, prieten al soldatului

Căţelul-robot, prieten al soldatului

de Mihai Manole    |    29 Sep 2007   •   00:00
Căţelul-robot, prieten al soldatului

Cercetătorii lucrează pentru a crea cel mai potrivit insoţitor al soldaţilor viitorului in misiunile pe care le vor avea de indeplinit. Şi din lumea roboţilor, tot căinele pare a fi partenerul ideal.


Un punct de pornire in munca cercetătorilor, prezentat de newscientist.com, il constituie un mic patruped robotizat, de dimensiunile unui Chihuahua, pe baza căruia aceştia speră să conceapă asistenţi robotizaţi mai sofisticaţi pentru militari. LittleDog, aşa cum este botezat, a fost creat pentru o agenţie americană de cercetări in domeniul apărării, DARPA, care a selectat acum şase echipe universitare de cercetare pentru a concura in dezvoltarea celor mai performanţi algoritmi de controlare a micului "animal". LittleDog este deja foarte abil pentru un robot pe suprafeţele accidentate. Boston Dynamics, compania producătoare a robotului, a prezentat anterior şi o altă versiune de căi-ne-robot, BigDog, un patruped care funcţionează pe baza unui motor cu benzină. BigDog are 1 metru lungime, 0,7 metri inălţime şi căntăreşte 75 de kilograme. Deşi işi recăştigă repede echilibrul după o alunecare sau după ce a fost impins, această versiune nu se descurcă la fel de bine precum LittleDog pe suprafeţe cu neregularităţi foarte mari.


TESTE. Fiecărei echipe de cercetare i s-a dat căte un exemplar LittleDog şi căte o mostră de teren pe care va trebui să işi demonstreze abilităţile. In fiecare lună sunt testaţi algoritmii imbunătăţiţi rezultaţi in urma muncii celor şase echipe, urmănd ca pe parcursul anului viitor DARPA să testeze noi algoritmi pe noi configuraţii de teren. Dennis Hog, expert in domeniul roboţilor "mergători", consideră că cea mai indicată abordare a unei probleme atăt de complexe cum este inzestrarea roboţilor cu un mers căt mai natural este implementarea unui sistem de invăţare din greşeli, similar modalităţii in care şi copiii invaţă să meargă. Max Lungarella, cercetător in domeniul roboticii la Universitatea din Zürich, Elveţia, este de părere că roboţii capabili să facă faţă unui teren foarte accidentat şi-ar putea găsi foarte multe intrebuinţări, "de la operaţiuni de căutare şi salvare pănă la explorarea unor zone necunoscute".


Robotul Chihuahua

LittleDog, robotul de dimensiunile unui Chihuahua, este folosit pentru a proba relaţiile fundamentale intre capacităţile de invăţare a dispozitivelor motorizate, controlul dinamic, percepţia mediului inconjurător şi mişcarea pe terenuri accidentate. Picioarele lui au fiecare căte trei articulaţii motorizate, destul de puternice pentru a se căţăra. Mişcările precise ii sunt controlate de un minicomputer incorporat, care procesează şi informaţiile colectate de senzori. Un giroscop intern permite robotului să se orienteze şi un sistem extern de senzori monitorizează poziţia precisă a fiecărui membru şi articulaţii pe măsură ce se mişcă, orientarea corpului şi contactul picior-pămănt. Bateriile incorporate permit roboţelului o autonomie de mişcare de 30 de minute, şi comunicaţiile wireless permit operarea sa prin telecomandă.

×
Subiecte în articol: IT