x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Cea mai mare cameră foto digitală din lume

Cea mai mare cameră foto digitală din lume

de Mihai Manole    |    08 Sep 2007   •   00:00
Cea mai mare cameră foto digitală din lume
Sursa foto: Richard Wainscoat/

Cerul se va afla sub supravegherea unui sistem telescopic performant, dotat cu camere digitale de 1,4 miliarde de pixeli, care ne va anunţa dacă există riscul unei coliziuni intre Pămănt şi un asteroid in următorul secol.

Cerul se va afla sub supravegherea unui sistem telescopic performant, dotat cu camere digitale de 1,4 miliarde de pixeli, care ne va anunţa dacă există riscul unei coliziuni intre Pămănt şi un asteroid in următorul secol.

Cea mai mare cameră digitală din lume a fost instalată pe un nou telescop, construit pentru detectarea asteroizilor ameninţători la adresa Pămăntului. Telescopul PS1 din Maui, Hawaii, este primul din cele patru telescoape care vor fi construite in cadrul programului Sistemul de Supraveghere Panoramică prin Telescop şi de Răspuns Rapid (Pan-STARRS). In timp ce camerele digitale obişnuite, destinate consumatorilor, dispun de un obiectiv de numai căţiva milimetri diametru, camera instalată pe telescopul Pan-STARRS se laudă cu o suprafaţă de detecţie a luminii de 40 de centimetri. Şaizeci de cipuri separate sunt distribuite pe suprafaţă, oferind un total de 1,4 miliarde de pixeli.

Claritate. Cipurile din silicon conţin circuite complexe care fac corecţii instantanee oricărei imagini tremurate din cauza turbulenţelor atmosferice. Datele furnizate de cameră au avut nevoie de un nou dispozitiv de procesare a acestora. Pentru acest scop a fost construit un sistem de control ultrarapid, cu 480 de canale, precum şi un software capabil să analizeze miile de gigabytes de date produse de cameră in fiecare noapte. Computerele vor calcula orbitele asteroizilor şi vor trimite semnale de avertizare dacă există posibilitatea unei coliziuni cu Pămăntul in următorul secol. "Este un instrument cu adevărat gigantic", explică astronomul John Tonry, cel care a condus echipa care a dezvoltat noua cameră. "Obţinem o imagine cu o dimensiune de 38.000x38.000 de pixeli, ceea ce inseamnă de 200 de ori mai mare decăt cea oferită de o cameră digitală de ultimă generaţie de pe piaţă."

Rezultate. Din 2010, cănd toate cele patru telescoape ale proiectului vor fi funcţionale, proiectul va surprinde de trei ori pe lună imagini ale cerului, fiind posibilă detecţia unor obiecte de 100 de ori mai puţin distincte decăt in timpul supravegherilor curente ale cerului, inclusiv 99% din asteroizii mai mari de 300 de metri care se apropie de orbita Pămăntului. Camera permite detectarea unor stele care sunt de 10 milioane de ori mai imperceptibile dacă sunt urmărite cu ochiul liber. Se preconizează că NASA va descoperi pănă in 2008 aproximativ 90% dintre obiectele de cel puţin 1 kilometru diametru aflate in vecinătatea planetei noastre. Congresul Statelor Unite a cerut NASA identificarea a 90% dintre obiectele de pănă la 140 de metri diametru pănă in 2020, dar agenţiei spaţiale ii lipsesc fondurile necesare indeplinirii acestei sarcini. Obiectele de dimensiuni mai mici sunt mult mai numeroase, şansele ca acestea să lovească Pămăntul fiind deci mai mari.

Consorţiu

Proiectul PS1 este rezultatul activităţii unui consorţiu format din astronomi din Germania, Statele Unite, Marea Britanie şi Taiwan. Consorţiul a identificat cel puţin 12 proiecte de cercetare astronomică cheie care să fie finalizate pe parcursul celor 3 ani şi jumătate de viaţă a PS1, aşa cum se preconizează. Pan-STARRS va fi compus din patru sisteme optice individuale de tipul PS1, fiecare avănd o lentilă cu un diametru de 1,8 metri şi fiind dotate cu o cameră digitală de 1,4 miliarde de pixeli.

×
Subiecte în articol: IT cameră