x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Celular de shopping

Celular de shopping

de Alexandru Radescu    |    Mihai Manole    |    02 Iul 2008   •   00:00
Celular de shopping

Industria GSM cooperează cu băncile europene pentru a dezvolta servicii care să permită plăţi cu telefonul mobil. Operatorii români au încredere în migrarea tehnologiei NFC în sfera aplicaţiilor pe telefon.

Industria GSM cooperează cu băncile europene pentru a dezvolta servicii care să permită plăţi cu telefonul mobil. Operatorii români au încredere în migrarea tehnologiei NFC în sfera aplicaţiilor pe telefon.

 
Pentru spaţiul european, microplăţile cu telefonul mobil sînt la nivel de teste sau proiecte. Ca de obicei, avansul asiatic e uriaş. În acea parte a lumii, “telefonul-portofel” este deja parte din business-ul local. Pentru piaţa din România, doar invitaţii la discuţii. Aşa cum a fost cea din aprilie 2006 de la Dubrovnik, acolo unde VISA a discutat cu oficiali ai unor bănci despre posibilitatea de a folosi celularul în mici plăţi, în special transport public. “În România, contextul este interesant mai ales prin perspectiva existenţei unei infrastructuri compatibile NFC (near field communication) în cadrul mijloacelor de transport în comun din Bucureşti (Metrorex, RATB) şi, de aceea, un prim pas ar putea fi făcut în această direcţie”, ne-a declarat Bogdan Ciubotaru, Senior Product Manager Orange România. Potrivit reprezentantului Orange, “adopţia serviciilor de tip NFC va depinde fundamental de gama de telefoane compatibile existente pe piaţă şi de calitatea şi tipul serviciilor oferite”.

 
PARTENERIATE. Cum industria telecom are mare nevoie de noi resurse de venit, acest subiect este unul de maximă importanţă. În acest sens a fost încheiat un parteneriat între Asociaţia GSM şi Consiliul European pentru Plăţi care reprezintă circa 8.000 de bănci din Uniunea Europeană, Elveţia, Islanda, Liechtenstein şi Norvegia. Acest parteneriat are ca scop dezvoltarea serviciilor care să permită plăţile cu telefonul mobil. Şapte operatori de telefonie mobilă desfăşoară deja teste în acest domeniu, urmînd ca alţi şapte operatori să demareze testele în perioada următoare.

×
Subiecte în articol: IT