x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Chirurgii-gameri sunt mai performanti

Chirurgii-gameri sunt mai performanti

17 Sep 2004   •   00:00

Studentii americani de la Medicina isi sporesc performantele profesionale cu ajutorul unor jocuri pe calculator. Operatiile cu laser au mai multe reusite in randul celor care se "antreneaza" cu un joystick sau pe tastatura, in fata unui monitor de calculator.

ALEXANDRU RADESCU

Chirurgi care se "antreneaza" cu GameCube, tratamente pentru claustrofobi pe baza unei versiuni modificate a jocului Unreal Tournament, creatori de jocuri care lucreaza la "antrenament virtual" pentru personalul de la urgente.

Nu va ganditi la un scenariu de film semnat de Mel Brooks, ci la o practica aflata in voga in Statele Unite ale Americii: rolul stiintific-educativ sau terapeutic al unor jocuri pe calculator.

Nu este doar un curent in lumea stiintifica americana.

In Madison (Wisconsin) se intalnesc pentru o conferinta pe aceasta tema peste 100 de doctori, educatori, terapeuti, creatori de jocuri. Este vorba despre prima editie a conferintei "Games for Health" (Jocuri pentru sanatate).

JOYSTICK SI LASER. Unii doctorii participanti la congres au deja o vechime in folosirea jocurilor video pentru imbunatatirea performantelor profesionale. Astfel, doctorul James Rosser de la Beth Israel Medical Center din New York intrebuinteaza din 2001 jocuri precum Super Monkey Ball pentru studentii care se specializeaza in chirurgie laparoscopica.

Doctorul Rosser spune ca studentii care au jucat asemenea jocuri mai mult de trei ore pe saptamana au avut cu 37% mai putine erori in timpul operatiilor, iar timpul efectuarii interventiilor chirurgicale a scazut cu 27%.

STRATEGIE PENTRU URGENTE. De ceva vreme, specialistii de la "BreakAway Games" lucreaza la un joc care isi propune sa pregateasca personalul de la mai multe spitale pentru cazuri care ar intra in categoria "catastrofe": explozii de bombe, incendii de proportii.

Dupa cum spune pentru wired.com unul dintre liderii "BreakAway Games", testele reale pentru situatii de criza costa foarte mult si presupun un "deranj" mare pentru institutii intregi.

PRACTICA

Doctorul in psihiatrie Mark Frankel din Boston spune ca pentru specializarea in cardiologie, in SUA exista un joc video special (numit si program de antrenament) si a fost programat pentru doar 10 tipuri de urgente. "Orice doctor care a «trecut» prin acest stadiu de practica virtuala iti va spune ca acele 10 cazuri sunt cele mai periculoase, dar nu si cele mai des intalnite. Practica pe oameni adevarati este vitala."

TRATAMENT

Centrul Medical American de Realitate Virtuala se lauda cu tratarea a peste 400 de pacienti cu ajutorul jocurilor video. Era vorba de persoane care sufereau de diferite fobii: teama de sofat, teama de inaltime. Pe de alta parte, pe la inceputul anilor ’90, Universitatea din California a folosit jocuri Nintendo pentru a-i ajuta pe copiii diabetici si astmatici sa aiba mai multa grija de ei.
×
Subiecte în articol: IT jocuri