x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Computerul detectiv - Anchetatorii pot beneficia de un partener high-tech

Computerul detectiv - Anchetatorii pot beneficia de un partener high-tech

de Mihai Manole    |    07 Sep 2007   •   00:00

Un partener computerizat care să ii ajute pe anchetatori la locul crimelor este testat in Marea Britanie, potrivit newscientist. Rezultatele preliminare indică faptul că dispozitivul ii ajută pe detectivi să formuleze rapoarte mai bune in jumătate din timpul dedicat in mod normal acestei activităţi.

Prototipul cercetătorilor de la Universitatea din Birmingham constă dintr-un computer miniatural, subţire, de dimensiunea unei mici cărţi, echipat cu GPS, o cameră digitală şi un cititor de etichete de tip RFID (Radio Frequency Identification). Detectivul care utilizează sistemul ii transmite acestuia comenzi vocale, de exemplu pentru declanşarea camerei digitale sau pentru inregistrarea unei descrieri verbale a probelor.


FUNCŢIONARE. Cănd dispozitivul primeşte comanda de inregistrare a unei noi dovezi, aparatul foloseşte GPS-ul pentru a-i stabili locaţia. Dovada este apoi marcată cu o etichetă RFID, pe care sistemul o va putea asocia ulterior cu ora, locaţia, fotografiile şi descrierea verbală asociate.

Prototipul a fost testat de cinci detectivi experimentaţi de la centrul britanic de pregătire judiciară CENTREX. Un detectiv ar avea nevoie in mod normal de 20 de minute pentru a analiza scena unei spargeri şi de alte 30 de minute pentru a intocmi raportul corespunzător, acesta fiind punctul-cheie in care intervine noul dispozitiv pentru fluidizarea dar şi eficientizarea activităţii poliţiştilor.

Creatorii noului aparat lucrează acum la o versiune imbunătăţită a acestuia, care să permită un flux mai bun de date intre diferitele echipe de detectivi chemaţi la locul aceluiaşi eveniment, un exemplu fiind prăbuşirea unui avion, situaţie in care poliţia, pompierii şi alte organe specializate de anchetă colectează date referitoare la accident.

×
Subiecte în articol: IT