x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Comunicaţii - Suntem penultimii la broadband

Comunicaţii - Suntem penultimii la broadband

de Alexandru Radescu    |    Mihai Manole    |    09 Noi 2007   •   00:00

Un recent raport al Autorităţii Naţionale de Reglementare in Comunicaţii confirmă poziţia codaşă a Romăniei in ceea ce priveşte internetul broadband, un raport ceva mai vechi al UE poziţionăndu-ne la marginea clasamentului continental.

Un recent raport al Autorităţii Naţionale de Reglementare in Comunicaţii confirmă poziţia codaşă a Romăniei in ceea ce priveşte internetul broadband, un raport ceva mai vechi al UE poziţionăndu-ne la marginea clasamentului continental. Astfel, la jumătatea anului rata de penetrare a serviciilor de acces la internet in bandă largă era de 7% (fără conexiuni pentru acces mobil), fapt care se "traduce" prin penultimul loc. Există insă şi veşti bune: ritmul de creştere se apropie de 100% pe an. In aceste condiţii, popularitatea conexiunilor dial-up scade vertiginos: traficul dial-up a scăzut in medie cu 40% pe an, in ultimii patru ani, ponderea acestora in totalul conexiunilor de acces fiind de 33%. In total, rata de penetrare a internetului in Romănia a atins valoarea de 21% la jumătatea anului 2007 (număr de conexiuni la suta de locuitori).

Din studiul realizat de ANRCTI, impreună cu TASC Strategic Consulting, reiese că in sectorul comunicaţiilor electronice principalele motoare ale creşterii (in 2007) au fost serviciile de telefonie mobilă şi cele de retransmisie a programelor audiovizuale. Dacă veniturile din serviciile de retransmisie a programelor audiovizuale au inregistrat cele mai mari rate medii anuale de creştere (40%), telefonia mobilă a devenit cea mai importantă sursă de venituri in cadrul sectorului (56,7% din totalul veniturilor brute), ambele segmente reuşind să atingă niveluri de penetrare ridicate (62,5% pentru servicii de retransmisie, respectiv 90,5% pentru telefonia mobilă). Rata de penetrare a serviciilor de acces la internet in bandă largă este in continuare nesatisfăcătoare, in pofida creşterii accelerate, in timp ce telefonia fixă pare să continue "creşterea zero" din punct de vedere al veniturilor şi al penetrării.

Actualizare

Din datele prezentate de internet WorldStats, pe luna septembrie, se observă o crestere pentru tara noastră: erau 7 milioane de utilizatori de internet, rata de penetrare a ajuns la 33,1% iar numărul conexiunilor in bandă largă era de 12%.

×
Subiecte în articol: IT