x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Criza se tratează cu jocuri video

Criza se tratează cu jocuri video

de Alexandru Radescu    |    27 Noi 2009   •   00:00
Criza se tratează cu jocuri video

Două noi jocuri video au înregistrat vânzări-record după primele zile de comercializare. Peste 10 milioane de copii vândute pentru noua serie de aventuri Call of Duty şi Assasins's Creed II, jocuri disponibile şi pe piaţa din România.

Când criza economică începuse să se manifeste pe piaţa americană, industria locală a jocurilor video spera să aibă vânzări excelente în perioada următoare. Se spera că familiile vor tăia din bugete de excursii, concedii etc., timpul petrecut în interiorul locuinţei putând fi direcţionat (şi) către jocuri video. Începutul lui 2009 părea să confirma estimările, dar pe măsură ce criza se adâncea şi se extindea, toate calculele erau date peste cap.

La nivel mondial, criza a început să apese şi peste acest business de pe la sfârşitul lui martie, acutizându-se în perioada verii. În iunie, de exemplu, vânzările scăzuseră cu un ritm-record de aproape 30%, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2008. De asemenea, vânzările de console Xbox 360 (Microsoft) şi Wii (Nintendo) se reduseseră în acea perioadă cu 38%, în raport cu iunie 2008. Salvarea era legată de lansarea unor titluri deja anunţate, o dată cu sosirea toamnei.

S-au lansat jocuri aşteptate precum FIFA10, Need for Speed Shift. Dar abia noiembrie a "explodat". A fost mai întâi "Call of Duty: Modern Warfare 2". Activision Blizzard a anunţat vânzări de 550 de milioane de dolari pentru joc după primele cinci zile de comercializare. Nu s-au oferit informaţii despre numărul de unităţi vândute, dar se estimează peste 8,5 milioane de copii. Apoi Ubisoft a lansat Assassin's Creed II şi a înregistrat 1,6 milioane de unităţi vândute după prima săptămână.

DISTRIBUŢIA DIGITALĂ
Pe lângă "tradiţionalele" vânzări la raft sau comenzi online, mai există cel puţin o soluţie: distribuţia digitală. Comandă online, plată şi descărcarea jocului. Evident, un element-cheie îl reprezintă conexiunea la internet. Unul dintre cele mai importante site-uri de profil din România, computergames.ro, pariază pe distribuţia digitală, având implementată platforma Steam. De altfel, Silviu Stroie, General Manager ComputerGames.ro, crede că 2010 va fi anul în care distribuţia digitală va "muşca" până la 30%-40% din piaţa totală de distribuţie de jocuri. O altă variantă pe care mizează Stroie este plata prin sms.

 

Assasin's Creed II, Renaştere şi răzbunare
5412-108013-fotocaseta.jpgLansat zilele trecute pe piaţa din România, Assasin's Creed II (foto) pune jucătorul în cizmele lui Ezio, un tânăr şi privilegiat nobil al Italiei renascentiste, care este trădat de familiile rivale implicate în conducerea din peninsulă. Din punct de vedere "tehnic", jocul vine cu noi elemente de gameplay, diverse arme, precum şi un progres complex al personajului.

La nivel global, Ubisoft a înregistrat cu AC II vânzări cu 32% mai mari decât cele din 2007, atunci când a lansat prima serie de aventuri. Iar după prima lună, vânzările ajunseseră la 2,5 milioane de unităţi. În ceea ce priveşte noua serie din Call of Duty, Modern Warfare 2 a avut vânzări de 310 milioane de dolari în America de Nord şi Marea Britanie în primele 24 de ore de comercializare. Jocul a fost lansat la 10 noiembrie.

Misiunile speciale îi poartă pe combatanţi din Afganistan până în Brazilia. Campaniile din Rusia au atras chiar şi proteste din partea unor oficialităţi moscovite.

×
Subiecte în articol: jocuri