x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Cu sinceritate, despre... cum să-i zic? Megatelefonul Dell?

Cu sinceritate, despre... cum să-i zic? Megatelefonul Dell?

de Marina Constantinoiu    |    18 Sep 2010   •   00:00
Cu sinceritate, despre... cum să-i zic? Megatelefonul Dell?

Am o dificultate în a cataloga produsul celor de la Dell: Streak sau Mini 5. El este, oficial, tabletă (adică un răspuns la iPad), dar display-ul de 5 inci îl face doar un megasmartphone. Până la urmă, ce e aia o tabletă?

Când a apărut pe site-ul www.gsmarena.com, am aşteptat să văd ce comentarii fac potenţialii clienţi sau chiar cumpărătorii lui. Primele mesaje postate la secţiunea "Comentarii" făceau referire la "acest telefon", nu la o tabletă. Deci, nu eram singura nedumerită în faţa produsului. Mi-a plăcut însă cum l-a catalogat cineva, pentru a împăca şi capra, şi varza: "gadget cu dimensiuni generoase"!

Trecând peste această nelămurire fundamentală (poate unii nu sunt deranjaţi de dimensiuni şi consideră că Dell Mini 5 este chiar tabletă), trebuie să spun că, per total, produsul este suficient de dotat pentru a atrage atenţia. Cui, asta rămâne de văzut. Pentru un om de afaceri, e numai bun, că nu presupune mari probleme de transport şi manipulare (comparativ cu un laptop, ba chiar şi cu iPad), deşi e obligatoriu sacoul, pentru că în buzunarele pantalonilor nu-l văd intrând nici cu forţa. Mai mult, pentru cineva care stă mai mult online, dar nu înregistrează prea multe apeluri telefonice, Dell Streak e o soluţie bună.

Totuşi, de la o tabletă parcă mă aştept la mai mult decât 5 inci. Şi nu pentru că iPad a venit cu 10 inci, ci pentru că aceea pare a fi dimensiunea ideală a ecranului pentru ceva ce categoric nu este smartphone.
Ei, taman asta nu pot spune despre Dell. E "cam" smartphone, iar dacă-l consider aşa, atunci e uşor caraghios pentru un telefon din anii 2000. Văzut din lateral, la ureche, pare o paletă de ping-pong! Cel mai bine este să-l foloseşti cu căşti sau Bluetooth, ca să eviţi eventualele "răutăcisme" ale prietenilor şi nu numai.

Bun, gata cu răutăţile, să trecem la lucruri serioase. Ce ne atrage atenţia? Ca posesor de smartphone cu Android 2.1, pot spune că utilizatorul unui Dell Streak, care are ca sistem de operare tot Adroidul, dar versiunea 1.6 upgradabilă la 2.2, va beneficia de aceleaşi avantaje oferite de acest sistem de operare, combinat cu un procesor puternic şi o interfaţă tactilă. Ai şapte ecrane la dispoziţie, pe care le poţi organiza după cum te taie capul, cu widget-urile pe care le doreşti şi derula fără nici o opinteală doar dintr-o mişcare a degetului. Interfaţa tactilă este perfect optimizată, procesorul de 1 GHz Qualcomm este suficient de puternic, ai conexiune 3G şi Wi-Fi (802.11b/g), alături de suport pentru Bluetooth 2.1, ecran WVGA cu sticlă rezistentă la zgârieturi, iar piaţa de aplicaţii pentru Android are oferte cu miile. Pentru bloggeri, de exemplu, Dell a integrat unelte de social media, pentru împătimiţii e-mail-urilor, în afara Gmail, tableta Dell n-are probleme nici cu Microsoft Exchange. Ecranul are o rezoluţie de 800x480 de pixeli şi are la bază tehnologia multitouch capacitivă.

În competiţia cu iPad, Dell câştigă puncte mizând pe capacităţile de multitasking atât de importante pentru un tablet sau smartphone, funcţia de video-chat/call, pentru că Streak are două camere video, una principală, pe spate, şi o a doua, secundară, în faţă, cât şi pe Adobe Flash 10.1, care va fi disponibil pentru toate dispozitivele Dell Streak, după cum s-a promis (pe piaţă ar urma să apară şi versiunile de 7 şi 10 inci ale Streak). Camera foto/video principală este una de 5 MP cu autofocus, dar fără bliţ, ceea ce n-o face să iasă în evidenţă cu ceva. Memoria internă totală este modestă, dar Dell Streak vine la pachet cu un card microSD de 16 GB (suportă şi de 32 GB). Acumulatorul este unul Li-Ion de 1.530 mAh, destul de rezistent la frecuş intens (o zi întreagă de folosire intensă a netului).

×
Subiecte în articol: gadget