x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget De la Asus, un netbook fashion

De la Asus, un netbook fashion

de Marina Constantinoiu    |    30 Ian 2010   •   00:00
De la Asus, un netbook fashion

Primele cuvinte care-ţi vin în minte sunt, evident, "design deosebit". Ce altceva ai putea gândi în faţa unui netbook fashion? Tras prin inel, fin şi subţirel, uşurel şi elegant, noul Eee PC 1008 P de la Asus, beneficiar al imaginaţiei designerului Rashid Karim, vine în două variante de culori: una unisex, maro, şi alta... uşor pitzi, un roz-fuchsia, prezentat de producător drept "glossy hot pink".



Trecând peste varianta roz, pe care n-am avut-o în teste, deci n-a prezentat vreo problemă pentru dantură (cică e pericol de strepezire a dinţilor), modelul fashion de la Asus are multe plusuri, şi ele nu vin neapărat de la faptul că-i unul de fiţe. Construcţia este excelentă, acoperirea interfeţelor de conectare este o idee foarte bună, tastatura este de top (modelul Vaio), touchpad-ul confortabil, dimensiunile sunt ideale, ecranul are iluminare bună, sistemul de operare cu care vine la pachet este Windows 7 Starter, unul comod şi foarte potrivit netbook-urilor. Ce scârţâie? Două capitole, unul esenţial, altul mai puţin important: autonomia şi neputinţa de a reda filme HD evitând sacadarea. Dacă peste faptul că rulează conţinutul HD sacadat am putea trece mai uşor (sunt printre cei care susţin că aceia care vor să ruleze conţinut HD nu-şi cumpără un netbook, ci folosesc un notebook de ultimă generaţie, în ciuda faptului că HD-ul este din ce în ce mai prezent în viaţa noastră, inclusiv pe telefonia mobilă), peste capitolul autonomie mi-e greu să sar. Şi asta tocmai pentru că un cumpărător de netbook este extrem de interesat de ea, mobilitatea fiind principalul motiv care-l aduce la tejghea cu banii în mână. Modelul 1008 P are un acumulator cu trei celule, care nu rezistă la "tăvăleală" mai mult de patru ore. Şi, în caz de utilizare a wireless-ului şi cu mai multe aplicaţii deschise, capotează chiar mai rapid. Ei bine, asta nu sună bine, atât timp cât pe piaţă există modele noi, care arată bine, au aceleaşi dimensiuni şi sunt ale aceluiaşi producător, chiar şi la preţ mai mic, şi au acumulator care oficial rezistă opt ore, iar în practică vreo şase şi peste.

Modelul cu design semnat Rashid Karim îşi are ca public-ţintă oamenii cu venituri medii şi peste, activi, poate chiar public mai degrabă feminin (dimensiunile şi greutatea netbook-ului sunt atractive pentru o femeie, care doreşte să-şi poarte laptopul în poşetă şi să nu care greutăţi prea mari), care doresc să atragă priviri admirative, mulţumindu-se cu performanţe care nu depăşesc norma. Windows 7 Starter se împacă de minune cu noile modele Asus, navigarea pe internet merge bine, aplicaţiile de tip Office la fel, wireless-ul se descurcă foarte bine. Ca şi la alte modele seashell de la Asus, şi la 1008 P întâlnim un touchpad foarte cooperant, în ciuda dimensiunilor reduse, şi care este foarte familiar celor care posedă un iPhone, căci suportă şi gesturi multi-touch.

Ce-l face deosebit pe 1008 P în afara designului, care aduce a împletitură de bambus şi nu lasă amprentele digitale la vedere, este bluetooth-ul din dotare. Ce nu-mi place este faptul că netbook-ul posedă doar două porturi USB. Mă repet, dar merită: interfeţele de conectare sunt toate la adăpost, ceea ce este un plus la capitolul estetic, dar şi unul la cel practic, impurităţile fiind mai uşor ţinute la distanţă. Carcasa este realizată din materiale rezistente şi de calitate, ceva normal pentru un produs din gama asta.

Caracteristici
 Display: 10,1 inci, lumină LED,  WSVGA (1.024x600)
 Procesor: Intel Atom N450
 Memorie: 2 GB DDR2 RAM
 HDD Seagate 250 GB, 5400 rpm, 256 MB
 LAN, bluetooth, Wi-Fi
 Cameră Web: 1,3 MO
 Cititor de carduri
 Dimensiuni: 262x180x26,2 mm
Greutate: 1,13 kg

×
Subiecte în articol: gadget