x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Etichetele "deştepte"

Etichetele "deştepte"

de Mihai Manole    |    03 Mar 2008   •   00:00
Etichetele "deştepte"

IDENTIFICARE ● Utilizarea tehnologiei RFID se extinde în medii sociale
Identificarea prin radio frecvenţă duce conceptul de cod de bare la un nivel superior. Utilizarea dispozitivelor RFID se extinde din sectoarele industriale în mediile sociale, oamenii fiind următorii purtători de etichete electronice.


IDENTIFICARE ● Utilizarea tehnologiei RFID se extinde în medii sociale
Identificarea prin radio frecvenţă duce conceptul de cod de bare la un nivel superior. Utilizarea dispozitivelor RFID se extinde din sectoarele industriale în mediile sociale, oamenii fiind următorii purtători de etichete electronice.


Tehnologia care permite identificarea prin radio frecvenţă (RFID) intră în vizorul Comisiei Europene. Instituţia europeană pregăteşte o Recomandare care să abordeze aspectele utilizării acestei tehnologii care se referă la protecţia datelor, securitatea informaţiilor sau protejarea intimităţii. Experţii europeni au constatat că utilizarea acestei tehnologii începe să depăşească sectoarele industriale şi să intervină în viaţa socială. O consultare publică pe acest subiect este deschisă până la 25 aprilie, urmând ca până în vara acestui an să se adopte o decizie pe acest subiect.


FUNCŢIONARE. Tehnologia RFID presupune ataşarea unor etichete electronice obiectelor sau persoanelor. Spre deosebire de codurile de bare, acest tip de etichete pot înmagazina informaţii mult mai variate şi, diferenţa cea mai importantă, pot fi citite prin simpla introducere a lor într-un câmp electromagnetic, lipsit de bariere metalice, nefiind necesară scanarea lor. Pentru a avea o idee despre avantajul acestui aspect, ne putem imagina cum, în supermarketurile care ar avea produsele etichetate cu tehnologie RFID ar dispărea cozile de la casele de marcat, scanarea produs cu produs fiind înlocuită de simpla trecere a coşului de cumpărături printr-un câmp electromagnetic, întrucât prin tehnologia RFID pot fi procesate simultan un număr mare de etichete.

Potrivit unui studiu Gartner, veniturile globale din domeniul tehnologiilor de identificare prin radio frecvenţă vor totaliza 1,2 miliarde de dolari anul acesta, cu peste 30% mai mult decât în 2007.


EXPERIMENT. Tehnologia RFID este subiectul unui experiment care are loc în cadrul Universităţii din Washington. Proiectul RFID Ecosystem va analiza beneficiile folosirii tehnologiei într-un mediu social, mai precis în incinta Centrului pentru Calculatoare şi Inginerie al Universităţii, unde au fost montate 200 de antene care pot citi microcipurile RFID. Circa 50 de voluntari care frecventează Centrul vor avea ataşate asemenea etichete, ei putând alege ce persoane să aibă acces la informaţiile obţinute prin intermediul… etichetării. Studiul pilot se va folosi şi de două instrumente create de studenţi pe baza RFID. Unul înregistrează toate activităţile subiecţilor, cum ar fi sosirea sau plecarea de la muncă, întâlnirile avute. Cel de-al doilea este un mecanism de detectare a prietenilor, prin care un participant este alertat pe e-mail sau pe telefon în momentul în care unii prieteni se află în anumite locuri, parametri care pot fi setaţi de utilizator. O provocare căreia trebuie să îi facă faţă cercetătorii este avalanşa de date care va fi determinată de utilizarea etichetelor de identificare prin radio frecvenţă, date din care trebuie extrase informaţii relevante.  


×
Subiecte în articol: IT rfid