x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Europa, pe mobile

Europa, pe mobile

de Mihai Manole    |    23 Aug 2007   •   00:00

Comisia Europeană a aprobat o propunere privind modalitatea de selectare a operatorilor care vor putea furniza servicii mobile prin satelit.

Dacă va fi adoptată de Parlamentul European şi de Consiliul Uniunii Europene al Miniştrilor Telecomunicaţiilor, aceste mecanisme de selecţie vor permite dezvoltarea pe continent a unor servicii inovative precum televiziunea mobilă, transmisia de date in bandă largă sau comunicaţiile de urgenţă.

In prezent, piaţa serviciilor şi aplicaţiilor prin satelit este de 70 de miliarde de euro şi creşte cu aproximativ 7% in fiecare an. Dacă va fi adoptată, noua măsură va crea cadrul conturării unei singure pieţe a serviciilor mobile prin satelit la nivelul Uniunii, in loc de 27 căte sunt in prezent, prin aplicarea aceluiaşi format de selectare şi autorizare a furnizorilor acestui tip de servicii.


UTILIZARE. Potrivit observatorului european al Tehnologiei Informaţiei, piaţa mobilă europeană va inregistra circa 850 de milioane de abonaţi in 2007, iar pănă in 2010 va creşte pănă la 920 de milioane. Potrivit unui studiu al Exane BNP Paribas şi Arthur D. Little, citat de eMarketer, un european va cheltui 30 de euro lunar in medie in 2007 pentru servicii mobile de date şi voce. Un alt indicator al creşterii gradului de utilizare a serviciilor mobile il reprezintă şi banii investiţi in publicitatea mobilă. In acest sens, in Europa de Vest se va ajunge de la 382 milioane de dolari in 2006 la 3,46 miliarde de dolari in 2011, potrivit eMarketer.

In Romănia, Autoritatea Naţională pentru Reglementare in Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei a alocat aproape 34 de milioane de numere pentru telefonia mobilă. Romănia avea la sfărşitul anului trecut o rată medie de penetrare a serviciilor de telefonie mobilă de 81%, faţă de media de 111% din UE 15.






















×
Subiecte în articol: IT