x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget FABRICA NOKIA - Ţinta: PC-ul de buzunar

FABRICA NOKIA - Ţinta: PC-ul de buzunar

de Lacrima Andreica    |    25 Sep 2008   •   00:00
FABRICA NOKIA - Ţinta: PC-ul de buzunar

La fabrica Nokia din Jucu (Cluj) se produc în prezent şase modele de telefoane pentru zonele Europa, Africa, Asia. Oficial sunt terminale nepretenţioase, dar se şopteşte că ar fi şi modele de top. Conform reprezentanţilor Nokia, în luna octombrie producţia va ajunge la 10 milioane unităţi



  La fabrica Nokia din Jucu (Cluj) se produc în prezent şase modele de telefoane pentru zonele Europa, Africa, Asia. Oficial sunt terminale nepretenţioase, dar se şopteşte că ar fi şi modele de top. Conform reprezentanţilor Nokia, în luna octombrie producţia va ajunge la 10 milioane unităţi

Investiţia de 60 de milioane de euro de la Jucu, aparţinând finlandezilor de la Nokia, a ajuns aproape de final. Halele de producţie sunt amenajate aproape în totalitate, iar în 2009 va produce deja la capacitate maximă, spun oficialii producătorului telecom. Dar se zvoneşte că dincolo de uşile închise ar fi produse inclusiv telefoane de top la Cluj. Tot ceea ce au confirmat însă oficialii Nokia a fost faptul că aici se produc câteva tipuri de telefoane pentru Europa, Africa şi Asia şi că premierul Călin Popescu Tăriceanu, aflat şi el la “lansarea oficială la apă” a Nokia, a primit ultimul model de telefon produs la Jucu.

Deschidere oficială
Cearşafuri albe, percheziţii la intrare, căi dirijate şi organizare până în pânzele albe şi la propriu şi la figurat. Aşa s-a inaugurat oficial fabrica Nokia Jucu. Oameni de securitate peste tot, iar din spatele cearşafurilor satinate, întinse de la tavan până la podeaua perfect luciosă şi fără nici o urmă de zgârietură se auzeau foşnete, cutii, maşini fornăind, zumzet de lucru, dar nici o voce umană. Semn că angajaţii Nokia muncesc, nu vorbesc. Nu-i vezi în eterna pauză de ţigară şi nici nu vorbesc cu străini dacă nu li se permite. Frustrant pentru majoritatea românilor, am zice, şi, totuşi, de mai bine de un an aceasta este viaţa de angajat a personalului Nokia. Îţi vine greu să crezi că se poate în România. Dar te supui, chiar ziarist fiind. Cine nu se supune e poftit afară indiferent de funcţie sau culoare, simpatii sau cunoştinţe. La orice nedumerire sau întrebare ieşită “din rând” ţi se răspunde sec: “politica companiei”. Aşa s-a construit din nimic, peste noroaiele unui câmp noroios, în 8 luni, o fabrică, a 10-a dintr-o reţea internaţională, un brand pe care până şi copiii de grădiniţă îl cunosc şi s-ar putea chiar să-l aibă prin buzunare.

INTERNETUL SE SCHIMBĂ
“La fiecare 7 secunde este produs un telefon Nokia, iar viitorul, în viziunea companiei noastre, vizează construirea de mici calculatoare mobile pe o piaţă în continuă schimbare. În această viziune, internetul va deveni ceva total diferit de ceea ce cunoaştem astăzi”, spune Anssi Vanjoki, şi adaugă că în acest context şi Nokia Jucu are partea ei de participare.

“Ne aducem componentele de peste tot din lume, inclusiv de la unităţile noastre de producţiei din Ungaria, China sau Mexic”, a punctat şi John Guerry, managing director al Nokia România, şi a confirmat că în prezent se află în discuţii cu alţi furnizori care să i se alăture în parcul industrial Tetarom III. Şi în această ecuaţie a viitorului internetului mobil Nokia spune că ştie bine cine sunt clienţii săi şi ce doresc aceştia la nivel global.

×
Subiecte în articol: IT nokia