x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Gadget-uri pentru defavorizaţi

Gadget-uri pentru defavorizaţi

de Alexandru Radescu    |    13 Noi 2009   •   00:00
Gadget-uri pentru defavorizaţi
Sursa foto: /Stockexpert

Computere concepute pentru vârsta a treia, eReader pentru cei cu dislexie sau nevăzători, laptopuri pentru săraci. Producătorii de electronice vor să fie prezenţi în orice familie, în orice casă.



Cu fiecare an care trece, cineva trage o linie şi se uită peste piaţa consumistă: cine a cumpărat, cine nu a cumpărat, cine mai are nevoie, cine ar trebui sa aibă nevoie. Uneori se foloseşte cuvântul "nişă", alteori se vorbeşte de categorii "defavorizate". Aici pot intra şi persoane cu handicap (o lungă listă) şi săracii planetei (pe diverse nivele, în funcţie de continent) şi nu în ultimul rând cei în vârstă. Evident, nu este o schemă exhaustivă, am apelat doar la locurile cele mai comune. Şi nu întâmplător.

Dacă ne uităm azi pe lista electronicelor de consum, găsim tot mai multe dispozitive şi echipamente care se adresează categoriilor vizate mai sus. OLPC-ul lui Negroponte (precum şi Intel cu Classmate) vinde în continuare laptopul X0 în America de Sud şi Africa şi încă visează la preţul de 100 de dolari. Electrozi lipiţi pe cap pot interpreta activitatea cerebrală, iar persoane cu handicap pot deveni gameri sau doar utilizatori de computer. Şi chiar pentru nevăzători au fost create gadget-uri care să-i ajute la citit.

PC PENTRU VÂRSTNICI
Nu mai e o ciudăţenie: încă de la grădiniţă se face împrietenirea cu computerul. Dar asta nu înseamnă că vârstnicii stau toată ziua pe net. Şi nici măcar în ţările occidentale. Iată de pildă, Marea Britanie, acolo unde potrivit datelor Guvernului, peste şase milioane de englezi cu vârste de peste 65 de ani nu au folosit niciodată internetul. În acest context a fost dezvoltat SimplicITy, un desktop cu şase funcţii de accesat de pe ecran.

Aplicaţiile îi direcţionează pe utilizatori către servicii online de bază cum ar fi mail sau messenger. Computerul are introduse în memorie 17 videoclipuri, care servesc drept tutoriale, realizate de prezentatoarea de televiziune de la BBC, Valerie Singleton. Computerele, care sunt făcute doar la comandă şi ajung la destinatar în două săptămâni, au fost realizate în parteneriat cu Wessex Computers. Sunt două variante, la preţuri de 496 şi 596 de euro. Au sistem de operare Linux, procesoare AMD (2,2GHz Sempron) şi Intel (1,6GHz Atom).


Dislexie
Pentru persoanele care suferă de dislexie, Intel a scos pe piaţă un gadget asemănător unui cititor de cărţi electronice. Diferenţa vine de la faptul că poate face capturi din cărţi sau ziare, un software transformând conţinutul într-un audio-book. Se numeşte Intel Reader (foto) şi poate fi util şi nevăzătorilor. Se estimează că numai în SUA sunt aproximativ 55 de milioane de persoane depistate cu dislexie ori alte dificultăţi specifice de învăţare sau au probleme de vedere.

Este proiectul unui cercetător Intel depistat cu dislexie în şcoala primară, Ben Foss. Dislexia constă în dificultatea de a citi şi a înţelege ceea ce se citeşte. Gadget-ul este de mărimea unei cărţi obişnuite, are o cameră foto de înaltă rezoluţie (pentru captură - Portable Capture Station) şi puterea unui procesor Atom, deja utilizat în netbook-uri.

×
Subiecte în articol: IT