x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget ICANN/Comisarul Reding vrea un "G12 pentru guvernarea internetului”

ICANN/Comisarul Reding vrea un "G12 pentru guvernarea internetului”

04 Mai 2009   •   00:00

Comisarul European Viviane Reding a solicitat privatizarea integrală si răspunderea deplină a ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers ) începând cu 1 octombrie. ICANN are ca obiect de activitate unele dintre cele mai sensibile aspecte în materie de guvernare a internetului, cum ar fi domeniile de nivel superior sau administrarea sistemului de adrese internet care asigură conexiunea a milioane de computere. ICANN a fost înfiinţat în 1998 în California, în temeiul unui acord cu guvernul SUA.



"Sunt convinsă că Preşedintele Obama va avea curajul, înţelepciunea şi respectul care se impun faţă de caracterul global al internetului şi că în septembrie va crea condiţiile necesare pentru o nouă formă de guvernare a internetului - mai responsabilă, mai transparentă, mai democratică şi multilaterală", a declarat comisarul european Viviane Reding într-o înregistrarea video. "Acum este momentul să acţionăm, iar Europa va fi gata să îl sprijine pe Preşedintele Obama în eforturile sale."

Reding a subliniat faptul că "momentul adevărului îl va constitui data de 30 septembrie, dată la care expiră actualul acord dintre ICANN şi guvernul american. Astfel se creează condiţiile pentru o privatizare integrală a ICANN şi se ridică totodată problema autorităţii în faţa căreia va trebui să răspundă ICANN începând cu 1 octombrie."

"Responsabilizarea ICANN este indispensabilă", a declarat Reding. "Decizia administraţiei Clinton de a privatiza progresiv sistemul de nume de domeniu şi de adrese de internet a fost una corectă. Pe termen lung, nu este justificabil ca un serviciu public al unei singure ţări să deţină dreptul de supraveghere a unei funcţii a internetului utilizată de sute de milioane de oameni din întreaga lume."

Comisarul Reding a prezentat modalitatea în care ar putea fi pus la punct, începând cu 30 septembrie, un nou model de "guvernare a internetului". Reding a vorbit despre un « G12 » care să includă câte doi reprezentanţi din America de Nord, America de Sud, Europa şi Africa, trei reprezentanţi din Asia şi Australia, precum şi pe Preşedintele ICANN, ca membru fără drept de vot. Organizaţiilor internaţionale cu competenţe în acest domeniu li s-ar putea acorda statut de observator.

În data de 6 mai, Comisia Europeană va găzdui la Bruxelles o primă audiere publică cu scopul de a oferi comunităţii europene a internetului oportunitatea de a-şi face cunoscute aşteptările cu privire la viitorul internetului.

De asemenea, în viziunea comisarului Reging, un ICANN complet privatizat şi independent, care să respecte cele mai înalte standarde ale conducerii corporative, în special cele privind transparenţa financiară şi răspunderea internă şi care să facă obiectul unei revizuiri eficiente din punct de vedere juridic.

×
Subiecte în articol: IT reding