x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget INTERNET/Noutăţile browserelor

INTERNET/Noutăţile browserelor

de Mihai Manole    |    29 Ian 2009   •   00:00

Cele mai utilizate browser-e, Internet Explorer si Firefox, se pregătesc să scoată pe piaţă noi versiuni. După obişnuitele şi lungile perioade de testare. La sfârşitul anului trecut, IE a fost folosit de 68,15% dintre internauţii monitorizaţi de compania Net Applications, iar Firefox a ajuns la 21,34%.



Firefox a ajuns la versiunea 3.1, aceasta fiind aflată încă în stadiul beta. Printre îmbunătăţirile pe care la aduce această versiune se numără un modul de navigare privată, prin care nu sunt păstrate în calculator nici un fel de urme legate de istoricul navigării utilizatorului, şi o serie de  optimizări în ceea ce priveşte suportul pentru tehnologiile web care tratează conţinutul audio şi video. Chiar dacă marea majoritate a utilizatorilor Firefox (peste 82%)  folosesc ultima versiune stabilă a acestui browser, 3.0, este important de ştiut pentru cei rămaşi la versiunea 2.0 că browserul nu mai poate folosi un serviciu antiphishing, începând cu 20 ianuarie. Este o consecinţă a deciziei Google, furnizorul acestui serviciu, de a servi această versiune "îmbătrânită” a Firefox cu protocolul de detectare a site-urilor de phishing. Statutul de aplicaţie open-source a browser-ului Firefox îi aduce un avantaj considerabil în sensul în care permite dezvoltarea continuă şi integrarea aşa-numitelor add-ons, extensii ale browserului adaptate în funcţie de necesităţile utilizatorului.

IE8
Şi Internet Explorer-ul are noua sa versiune în stadiul beta din care nu lipseşte modulul de navigare privată, InPrivate Browsing. În acest caz se permite, spre deosebire de Firefox, independentţa modului de navigare în mai multe sesiuni distincte, o opţiune valabilă şi în cazul modulului similar oferit de Chrome. Microsoft a lansat prima versiune a acestui produs, Release Candidate 1, ceea ce înseamnă ca este complet şi stabil. IE 8  prezintă caracteristica numită Web Slices, pe care utilizatorul o poate utiliza pentru a fi informat automat de update-urile făcute pe diverse pagini web de interes, fără să mai fie nevoit să le acceseze periodic în acest sens. Pe partea de securitate, IE8 prezintă SmartScreen Filter, un filtru care îi avertizează pe utilizatori dacă sunt pe cale să viziteze un site compromis sau să descarce un program riscant. Pe de altă parte, Microsoft se confruntă cu un avertisment din partea Comisiei Europene în ceea ce priveste distribuirea browser-ului în sistemul de operare Windows. Abuz de poziţie dominantă, "daune” aduse competeţiei între browsere, acuzaţii căroar Microsoft trebuie să le răspundă la sfârşitul lunii februarie.

×
Subiecte în articol: IT