x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget IT = 1,37 miliarde euro

IT = 1,37 miliarde euro

de Mihai Manole    |    11 Ian 2008   •   00:00
IT = 1,37 miliarde euro

Piaţa IT va ajunge în 2008 la 1,37 miliarde de euro, cu o scădere a ritmului de creştere faţă de 2007. Cererea de PC-uri va menţine segmentul hardware ca şi cea mai importantă componentă a pieţei.

Business - Anul acesta scade ritmul de creştere a IT-ului autohton

 

Piaţa IT va ajunge în 2008 la 1,37 miliarde de euro, cu o scădere a ritmului de creştere faţă de 2007. Cererea de PC-uri va menţine segmentul hardware ca şi cea mai importantă componentă a pieţei.

În 2008, piaţa autohtonă de IT va ajunge la 1,37 miliarde de euro, creşterea aşteptată pentru acest an fiind de 11%, potrivit previziunilor companiei de cercetare IDC. Componenta hardware a pieţei rămâne în continuare cea mai importantă. Piaţa PC-urilor va creşte cu aproximativ 10%, notebook-urile urmând să înregistreze o rată de creştere dublă faţă de cea a desktop-urilor. Totuşi, numărul unităţilor de notebook-uri vândute în 2008 va reprezenta circa o treime din cel al unităţilor de desktop-uri.

 

Servicii. Chiar dacă piaţa IT va avea o creştere inferioară celei din 2007, de 16,7%, există un sector care îşi va depăşi rata de creştere de anul trecut: cel al investiţiilor în servicii IT. Acestea se vor majora cu 19,6% până la sfârşitul anului, cu două procente mai mult decât creşterea de anul trecut. Fondurile structurale pentru IT, investiţiile locale şi străine vor face din competiţia dintre companii pentru atragerea acestor resurse un factor marcant al anului 2008. Piaţa serviciilor IT va fi dominată de serviciile de suport şi de integrare de sistem. Fără modificări importante în evoluţie va fi domeniul software, aici urmând să se menţină creşterea de circa 11% şi în 2008. Vânzătorii locali de software vor avea de înfruntat concurenţa puternică din partea vânzătorilor europeni, care vor găsi în România o piaţă din ce în ce mai atractivă. Reprezentanţii IDC sunt de părere că este important ca vânzătorii de software să se specializeze pe anumite nişe, în care să îşi dezvolte competenţele în domeniile respective, cel mai mare potenţial fiind reprezentat de segmentul IMM-urilor.

mihai.manole@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: IT