x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget IT&C la standarde europene

IT&C la standarde europene

de Mihai Manole    |    21 Dec 2006   •   00:00
IT&C la standarde europene
EVENIMENT > DIGITAL DAY
Romania trebuie sa fie pregatita pentru un singur lucru la 1 ianuarie 2007: sa stie sa cheltuiasca bani. Sectorul IT&C ar putea beneficia de circa 336 de milioane de euro pana in 2013. Pentru proiecte de e-guvernare vor putea fi solicitate maximum 5 milioane de euro/proiect, pentru cele din categoria e-learning - 1,5 milioane si pentru cele din domeniul e-health - 2 milioane euro. Finantari mai mici vor fi acordate pentru sectoarele e-business (200.000 euro/proiect), e-commerce si securitatea informatiilor (500.000 euro/proiect). Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor, Zsolt Nagy, a declarat ca organismele intermediare responsabile cu evaluarea proiectelor si inaintarea acestora catre institutiile europene au fost create si pregatite. Partea mai grea este legata, in opinia ministrului, de informare si de pregatirea mediului de afaceri pentru o abordare potrivita.

DIRECTIVA. Tot in calitatea noastra de cetateni europeni trebuie sa respectam o directiva comunitara care reglementeaza gestionarea deseurilor electrice si electronice. In Romania va incepe sa functioneze un sistem special de reciclare a acestor produse cel mai devreme din martie 2007, a explicat Valentin Negoita, presedinte al Asociatiei Producatorilor si Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor (APDETIC). Responsabilitatea asigurarii fluxului acestui sistem revine producatorilor si importatorilor, dar cumparatorul va suporta si el din costurile alinierii la legislatia europeana - va plati o taxa inclusa in preturile produselor de profil. In tarile europene, aceasta taxa este intre 2 si 10 euro pentru echipamentele din gama IT&C, respectiv intre 15 si 20 de euro pentru cele electromenajere.

PROGNOZE. Reprezentantii marilor companii din sectorul IT&C sunt increzatori in evolutia acestei industrii. Jiri Rizek, CEO Flamigo, preconizeaza o crestere a profitului companiei pe care o reprezinta de la 160 de milioane de euro in 2006 la 220 de milioane in 2008. Epson isi propune alinierea cotelor de piata detinute in Romania cu cele din vestul Europei.

×