x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Joc video anticancer

Joc video anticancer

de Mihai Manole    |    18 Iun 2007   •   00:00
Joc video anticancer

Reputaţia neonorabilă a jocurilor video referitoare la faptul că produc dependenţă şi promovează un stil de viaţă sedentară este reabilitată prin natura terapeutică pe care unele jocuri o dovedesc.

Pe livescience.com este prezentat un nou joc care intră cu succes in categoria jocurilor terapeutice, creat de organizaţia nonprofit HopeLab. Acesta se poate dovedi o modalitate productivă de petrecere a timpului in cazul pacienţilor tineri, diagnosticaţi cu o formă de cancer, ajutăndu-i pe copii să lupte cu boala la propriu şi la figurat.
Jocul se cheamă "Re-mission" şi constă intr-o călătorie structurată in 20 de niveluri prin corpurile unor pacienţi fictivi suferind de diferite tipuri de cancer. Bineinţeles că şi adulţii sau persoanele sănătoase pot juca acest joc. Ideea de bază a dimensiunii terapeutice a jocului este aceea de a da pacienţilor sentimentul că deţin controlul asupra bolii lor.

Jucătorii controlează un robot animat, pe nume Roxxi, care aruncă in aer celulele canceroase şi luptă impotriva infecţiilor bacteriene. Utilizatorii trebuie, de asemenea, să gestioneze efectele secundare reale, periculoase.

REZULTATE. Studii realizate pe tineri bolnavi de cancer care au jucat acest joc arată că probabilitatea ca aceştia să urmeze cu rigoare tratamentul a crescut, rezistenţa la tratament este imbunătăţită, la fel şi capacitatea de inţelegere a bolii de care suferă. In ciuda unei reputaţii negative a jocurilor video, legate de faptul că produc dependenţă şi incurajează un mod de viaţă sedentar, se dovedeşte că acestea pot ajuta bolnavii să abordeze mai eficient perioada tratamentului şi să suporte mai uşor simptomele bolii de care sunt afectaţi, potrivit doctorului Mark Griffiths de la Universitatea Trent din Nottingham. Acesta e de părere că jocurile video sunt utile in managementul durerii, concentrănd atenţia departe de această senzaţie.

×
Subiecte în articol: IT