x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Lumea ca un Big Brther

Lumea ca un Big Brther

de Mihai Manole    |    01 Sep 2007   •   00:00
Lumea ca un Big Brther

Aproape un milion de senzori de persoană care să ne inregistreze viaţa de zi cu zi, aşa sună o estimare moderată a tehnologiei care va fi cu "ochii" pe noi peste 50 de ani.

In viitorul nu foarte indepărtat, intimitatea ar putea ajunge un concept lipsit de apărare in faţa unei tehnologii din ce in ce mai "curioase" la toate mişcările noastre. Incă de la naştere şi pănă la moarte, viaţa unui om ar putea fi inregistrată integral de o reţea de senzori inteligenţi.


Martin Sadler, director al laboratorului Trusted System al Hewlett Packard, citat de BBC, este de părere că pănă in 2057 vor fi cel puţin un milion de dispozitive electronice pentru fiecare rezident din Marea Britanie, urmărindu-i viaţa de zi cu zi. Aşa ar suna o previziune moderată, pentru că există şi calcule ceva mai agresive, care au ca rezultat un număr de 20 de milioane de senzori pentru fiecare persoană. Această evoluţie ar fi posibilă datorită progreselor din domeniul stocării de date şi al camerelor, combinate cu o scădere a costurilor acestei tehnologii. Deja suntem inconjuraţi de o mulţime de dispozitive de inregistrare şi senzori de tot felul.


STATISTICĂ. Un studiu din 2002 ajunsese la concluzia că la acea dată existau 4,2 milioane de camere cu circuit inchis in Anglia, adică una la fiecare 14 persoane. Un londonez obişnuit poate fi văzut de 300 de ori in timpul unei zile pe inregistrările de acest tip. Cercetătorii de la Microsoft, Hewlett Packard şi MIT au conceput deja aparate care iţi inregistrează orice mişcare. Estimările lui Sandler sunt impărtăşite de un specialist al scenariilor, Oliver Sparrow, consilier al guvernului britanic şi al altor organizaţii internaţionale. Perspectiva unui Big Brother global ridică o serie de probleme etice care impun dezbateri serioase privind rolul pe care putem decide să il acordăm tehnologiei in viaţa noastră.

×
Subiecte în articol: IT