x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Motoarele de căutare nu ar trebui să indexeze profilurile minorilor

Motoarele de căutare nu ar trebui să indexeze profilurile minorilor

07 Oct 2009   •   00:00

Viviane Reding, comisar european pentru Societate Informaţională şi Media, a avertizat că noile tehnologii online, folosite inclusiv în reţelele de socializare, implică şi o serie de riscuri în ceea ce priveşte confidenţialitatea datelor internauţilor.



Cu toate că aceste tehnologii performante oferă oportunităţi internauţilor, Comisia Europeană le monitorizează "atent" dezvoltarea, din cauza potenţialelor ameninţări pe care le pun în ceea ce priveşte confidenţialitatea datelor utilizatorilor

Reding a ameninţat că, dacă platformele sociale de tip Facebook nu fac mai multe eforturi pentru a se asigura că profilurile minorilor sunt private, atunci se va interveni cu legi care să oblige reţelele sociale să facă acest lucru.

"Confidenţialitatea trebuie, în opinia mea, să fie de maximă prioritate pentru cei care oferă reţele de socializare şi pentru utilizatorii lor. Cred cu convingere că profilurile minorilor trebuie păstrate secrete şi este necesar să nu fie indexate de motoarele de căutare", a spus Reding.

"Comisia Europeană a cerut deja platformelor de socializare să manevreze cu atenţie profilurile minorilor, prin intermediul autoreglementării. Sunt pregătită să introduc reguli în acest sens în cazul în care va fi nevoie", a adăugat ea, spunând că este îngrijorată în legătură cu toţi utilizatorii de reţele de socializare, nu doar copii, şi se teme că majoritatea celor care intră pe astfel de site-uri nu sunt conştienţi de riscurile la care sunt supuse informaţiile personale pe care le postează online.

"Reţelele de socializare au potenţialul de a reprezenta o nouă formă de comunicare şi de a aduce oamenii la un loc, indiferent unde se află. Însă sunt toţi utilizatorii de reţele sociale conştienţi că toate fotografiile şi informaţiile pe care le postează în cadrul profilurilor lor pot fi accesate şi folosite de oricine navighează pe internetÂ", a menţionat Reding.

Viviane Reding a mai spus şi că publicitatea comportamentală - reclamele care par să ştie exact ce fel de cărţi, vacanţe sau concerte interesează utilizatorii - reprezintă o altă "temere faţă de confidenţialitatea datelor pe care CE o are în ultima vreme".
Reclamele dirijate comportamental sunt capabile să urmărească site-urile pe care le accesează internauţii pentru a le servi mesaje comerciale din domeniile faţă de care manifestă interes.

Reding a declarat că Executivul UE urmăreşte evoluţia situaţiei în ceea ce priveşte încălcarea confidenţialităţii datelor. "Reglementările europene sunt clare: informaţiile personale pot fi folosite doar cu acceptul celui căruia aparţin", a adăugat ea.

×
Subiecte în articol: minori profilurile