x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget O nouă procedură de infringement, la adresa României, în probleme telecom

O nouă procedură de infringement, la adresa României, în probleme telecom

de Alexandru Radescu    |    29 Oct 2009   •   00:00

Comisia Europeană a iniţiat astăzi procedura legală împotriva României pentru nerespectarea normelor comunitare care impun separarea dintre autorităţile de reglementare în sectorul telecomunicaţiilor şi furnizorii de servicii de telecomunicaţii.

Este a doua procedură privind încălcarea dreptului comunitar iniţiată de Comisie împotriva României. Prima procedură privind încălcarea dreptului comunitar, aflată încă în curs, a fost iniţiată în ianuarie 2009 în legătură cu demiterea preşedintelui autorităţii de reglementare (ANCOM).

“Garantarea faptului că structurile guvernamentale responsabile cu reglementarea nu sunt implicate în acelaşi timp în deţinerea şi controlul companiilor de telecomunicaţii de stat reprezintă unul dintre principiile care asigură independenţa şi imparţialitatea autorităţilor naţionale de reglementare în sectorul telecomunicaţiilor”, a declarat azi comisarul european, Viviane Reding.

Ministerul Comunicaţiilor reprezintă competenţe specifice de reglementare, se arată în documentul Comisiei. Acestea includ alocarea şi atribuirea benzilor de frecvenţă radio şi, mai ales, adoptarea tabelului naţional de alocare a benzilor de frecvenţă, precum şi elaborarea proiectelor actelor normative adoptate de Guvern privind gestionarea spectrului de frecvenţe radio

În acelaşi timp, MCSI îndeplineşte atribuţiile pe care statul român le are în calitate de acţionar la două societăţi care furnizează reţele şi/sau servicii de telecomunicaţii (Romtelecom S.A. şi S.N.R. S.A. – “Radiocom”) şi desfăşoară activităţi de control în cadrul acestora.

 În conformitate cu normele UE din sectorul telecomunicaţiilor, statele membre care păstrează drepturi de proprietate sau control asupra companiilor care furnizează aceste servicii trebuie să asigure separarea structurală efectivă a funcţiei de reglementare de activităţile legate de proprietate sau control.

UPDATE
Ministerul Comunicaţiilor: CE interpretează greşit situaţia României
Potrivit unui comunicat din partea MCSI, Comisia "interpretează greşit situaţia prezentă la nivelul României, iar solicitarea reprezintă în fapt impunerea privatizării participaţiunilor statului român la companiile Radiocom şi Romtelecom, o privatizare ce nu poate avea loc în actualele condiţii de piaţă".

Comisia Europeană a iniţiat astăzi procedura legală împotriva României pentru nerespectarea normelor comunitare care impun separarea dintre autorităţile de reglementare în sectorul telecomunicaţiilor si furnizorii de servicii de telecomunicaţii.

Ministerul Comunicaţiilor exercită unele atribuţii care, conform normelor UE din sectorul telecomunicaţiilor, reprezintă competenţe specifice de reglementare. Acestea includ alocarea şi atribuirea benzilor de frecvenţă radio şi, mai ales, adoptarea tabelului naţional de alocare a benzilor de frecvenţă (TNABF), precum şi elaborarea proiectelor actelor normative adoptate de Guvern privind gestionarea spectrului de frecvenţe radio.

Potrivit Ministerului, CE ridică mai multe probleme care (...) ţin foarte mult de o necunoaştere a cadrului instituţional intern. Astfel MCSI va trebui să renunţe la dreptul de a adopta planul naţional de frecvenţe."
"Considerăm că elaborarea şi adoptarea TNABF reprezintă un element de politică şi strategie şi din acest motiv această activitate a rămas un atribut al ministerului de specialitate. Această măsură a fost adoptată în considerarea faptului că spectrul radio este o resursă limitată a statului, iar Guvernul trebuie să aibă posibilitatea de a acţiona prin elaborarea elementelor de politică şi strategie în sensul îndeplinirii obligaţiilor asumate în raporturile de cooperare în ceea ce priveşte siguranţa naţională cu statele membre UE, NATO şi diverse alte entităţi de ordin extern", se arată în poziţia autorităţilor române.

Ministerul Comunicaţiilor îşi "rezervă dreptul de a analiza scrisoarea transmisă de serviciile CE şi va purta discuţii cu experţii europeni în vederea soluţionării acestei situaţii", se mai arată în documentul părţii române.

×