x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Peste jumătate dintre IMM-urile româneşti au încă Windows XP. Hackerii au atacat o companie de servicii financiare

Peste jumătate dintre IMM-urile româneşti au încă Windows XP. Hackerii au atacat o companie de servicii financiare

de Alexandru Radescu    |    03 Iul 2014   •   14:31
 Peste jumătate dintre IMM-urile româneşti au încă Windows XP. Hackerii au atacat o companie de servicii financiare

Aproximativ 57% dintre computerele utilizate în companiile mici şi medii din România sunt expuse unor riscuri majore de securitate, fiind echipate cu Windows XP chiar şi după întreruperea de către Microsoft a asistenţei tehnice pentru acest sistem de operare, relevă un studiu derulat de compania românească de securitate informatică Bitdefender, pe o perioadă de trei luni.

Cercetarea a luat în calcul ţări precum România, SUA, Marea Britanie, Australia, Germania, Spania şi Brazilia, însă ponderea medie de utilizare a Windows XP în companii la nivel global este de 18%, semnificativ mai mică decât cifra din România. Studiul a arătat şi că IMM-urile sunt ţinta a milioane de atacuri în fiecare lună, iar hackerii încearcă să fure date confidenţiale, profitând de vulnerabilităţile sistemelor.

O posibilă soluţie pentru licenţele Windows XP, prin toamnăDupă 8 aprilie 2014, data întreruperii asistenţei tehnice, companiile care continuă să ruleze Windows XP pot cădea mai uşor victime atacurilor cibernetice. Utilizatorii sistemului de operare nu mai primesc actualizări de securitate, opţiuni gratuite sau plătite de asistenţă ori actualizări online ale conţinutului tehnic.

“La câteva săptâmâni după anunţul de finalizare a asistenţei tehnice de la Microsoft, o nouă vulnerabilitate de tip zero-day care ţintea de Internet Explorer s-a transformat într-o ameninţare permanentă pentru utilizatorii XP. Asta până când cei de la Microsoft au emis un remediu disponibil şi pentru sistemul de operare pe care vor să-l scoată din uz. Oricum, remediul oferit a fost o excepţie, iar companiile n-ar trebui să-şi imagineze că acest lucru se va repeta la infinit. Aşadar, migrarea de la sistemul XP către unul mai sigur este absolut necesară’’, a declarat Cătălin Coşoi, Chief Security Strategist, Bitdefender.

Windows XP, fără protecţie. Ministerul pentru Societatea Informaţională ne îndeamnă să stăm liniştiţi la locurile noastre  Potrivit analizei, compania cea mai vizată de ameninţări informatice este o firmă de marketing web, care s-a confruntat cu aproape 800 de milioane de atacuri malware în perioada studiului. Alte IMM-uri din acest top includ o companie din industria metalurgică din SUA, o firmă de servicii logistice din Marea Britanie, un colegiu de arhitectură din Spania, o companie de retail irlandeză şi un hypermarket de legume şi fructe din Australia. În România, compania care a fost cea mai vizată de hackeri activează în industria serviciilor financiare.  

×