Negocierile dintre autorităţile române şi Microsoft pe tema suportului tehnic oferit pentru Windows XP sunt în derulare şi se speră ca, până la 1 septembrie, să existe toate elementele financiare concrete pe această temă, potrivit ministrului pentru Societatea Informaţională, Răzvan Cotovelea.
'Înainte de a pleca joi la Luxemburg, am primit o informare de la grupul nostru interministerial. A fost analizată oferta Microsoft. A existat un dialog intern între toate instituţiile implicate, de la nivelul instituţiei centrale, pe acest subiect şi undeva pe săptămâna viitoare va avea loc o nouă rundă de negocieri. Sperăm ca, până cel târziu la 1 septembrie, să avem elemente financiare concrete pe care să le facem publice presei şi, cel mai important, modul în care România va continua să primească suportul tehnic', a declarat azi Răzvan Cotovelea, citat de Agerpres.
Windows XP, fără protecţie. Ministerul pentru Societatea Informaţională ne îndeamnă să stăm liniştiţi la locurile noastre
Ministrul Comunicaţiilor a menţionat exemplele din Olanda şi Marea Britanie, ţări în care Microsoft a încheiat deja acorduri pentru suport tehnic destinat sistemului de operare Windows XP.
'Deja am primit diferite 'reţete' pe care Olanda sau Marea Britanie, de exemplu, le au în acest moment. Asta înseamnă tipuri de suport tehnic, antiviruşi şi pachete de servicii suplimentare pe care Microsoft le livrează numai entităţilor private şi publice din acele state membre. Noi dorim să avem cea mai eficientă matrice tehnică şi financiară', a precizat oficialul.
La sfârşitul lunii aprilie, Ministerul pentru Societatea Informaţională a publicat pe propria pagină de internet Ghidul orientativ privind recomandările de securitate la nivelul instituţiilor publice pentru protecţia informaţiilor. În document se menţionează că instituţiile publice din România care utilizează terminale ce rulează sistemul de operare Microsoft Windows XP SP3 trebuie să elaboreze Auditul de securitate informatică care să examineze starea actuală a infrastructurilor şi să actualizeze permanent şi în mod automat aplicaţiile instalate, inclusiv să instaleze soluţii antivirus eficiente pentru o protecţie a datelor.