x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Spania domină piaţa telecom din Germania

Spania domină piaţa telecom din Germania

de Alexandru Radescu    |    23 Iul 2013   •   18:41
 Spania domină piaţa telecom din Germania
Sursa foto: Telefonica Germania

O adevărată competiţie a achiziţiilor, pe piaţa germană, între giganţii telecom. După ce în luna iunie am asistat la preluarea Kabel, cel mai mare operator de televiziune prin cablu din Germania, de către Vodafone (pentru 7,7 miliarde de euro), astăzi a venit rândul Telefonica să anunţe o tranzacţie spectaculoasă.

Grupul spaniol preia operatorul mobil E-Plus (divizie KPN, companie olandeză), pentru suma de 5 miliarde de euro, potrivit Bloomberg. Pe de altă parte, KPN primeşte 17% din acţiunile Telefonica Germania. Prin această mişcare, Telefonica devine operatorul nr.1 pe piaţa germană (operând sub brandul O2), în ceea ce priveşte numărul de clienţi: 43,3 milioane. Pe poziţiile următoare se află T-Mobile (Deutsche Telekom) şi Vodafone Germania.

Luna trecută, Telefonica a vândut divizia de telefonie mobilă din Irlanda către Grupul Hutchison Whampoa (Hong Kong), pentru suma de 850 de milioane euro. În acealaşi timp, grupul spaniol rămîne cel mai îndatorat din telecomul european, cu datorii de 47 de miliarde euro.

Această efervescenţă de pe piaţa germană a comunicaţiilor trebuie pusă în legătură şi cu politicile comisarilor europeni în domeniu. “Piaţa unică şi consolidarea telecom” rămâne o prioritate pentru Neelie Kroes (vice-preşedinte CE), care a arătat recent că “100 operatori telecom în UE” e prea mult şi e nevoie de fuziuni şi preluări pentru a supravieţui în noul context.

×