x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Piraterie software penală

Piraterie software penală

de Alexandru Radescu    |    29 Sep 2009   •   00:00

Peste 3 milioane de euro este prejuduciul estimat de producătorii de software în urma controalelor anti-piraterie efectuate de autorităţile române în perioada ianuarie-septembrie.



Astfel, în perioada amintită au fost efectuate 430 de verificări, s-au înregistrat 583 de infractori iar 95 de dosare penale au fost trimise instanţelor, în domeniul pirateriei software, a declarat ieri comisarul şef, dan Bucur.

Procurorul şef al Serviciului pentru coordonarea activităţii Ministerului Public în domeniul drepturilor de proprietate intelectuală, Monica Pop, prezentă la eveniment, a anunţat că în acest an, pentru prima oară, s-au înregistrat şi două condamnări ale unor persoane juridice.

Printre cazurile “grele” de piraterie din acest an se numără cel de la şantierul naval din Mangalia, acolo unde s-au descoperit computere cu software fără licenţă, în valoare de peste 765.000 de euro. De asemenea, în Timiş, o persoană fizică se ocupa cu producerea şI vânzarea de discuri optice cu conţinut piratat, despăgubirile cerute de membrii BSA fiind de 240.000 de euro.

Potrivit reprezentantului Business Software Alliance, avocat Magda Popescu, rata pirateriei a scăzut cu 2 procente în 2008 faţă de 2007, ajungând la 67%. Prejudiciul în domeniul pirateriei software în România s-ar ridica la 249 de milioane $, la nivelul anului 2008.

×
Subiecte în articol: penal software piraterie