x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Plăţi online: e-servicii, la pămînt

Plăţi online: e-servicii, la pămînt

de Mihai Manole    |    23 Apr 2008   •   00:00
Plăţi online:  e-servicii, la pămînt
Sursa foto: stockexpertcom /

La Primăria Sectorului 6 a fost inaugurat ieri primul sistem din România prin care se poate efectua plata taxelor şi impozitelor online către o primărie.

La Primăria Sectorului 6 a fost inaugurat ieri primul sistem din România prin care se poate efectua plata taxelor şi impozitelor online către o primărie. Inau­gurat pentru a respecta anu­mite termene li­mită, sistemul nu func­ţio­nea­ză, fiind aş­teptat un certificat care tre­buie implementat pentru asigurarea securităţii tranzacţiilor. Cel mai probabil, primele plăţi vor putea fi efectuate începînd cu săptămîna viitoare. Dezvol­ta­rea proiectului a început în decembrie 2006 şi a costat autorităţile circa două milioane de euro.

 

ULTIMII. România se află pe ultimul loc în UE în funcţie de procentul de servicii pu­blice pentru cetăţeni disponibile online, potrivit Comisiei Europene. Măsurate pentru pri­ma oară în 2007, circa 35% din servi­cii­le publice din România sunt disponibile in­te­gral şi online, cu mari diferenţe îmsă atunci cînd vine vorba de servicii pentru mediul de afaceri sau servicii adresate cetăţenilor. În acest sens, în timp ce procentul serviciilor pu­bli­ce online pentru mediul corporativ este de 75%, în cazul serviciilor pentru cetăţeni, doar 8% dintre acestea pot fi folosite pe internet. La acest capitol, adopţia sistemului e-Guvernare se menţine la un nivel foarte scăzut, numai 5% din­tre cetăţenii români folosindu-se de acest sistem în 2007, în condiţiile în care media calculată la nivelul UE pentru acest indicator este de 30%. Serviciile e-Guvernare sunt folosite în mai mare măsură de companii, procentul în acest caz fiind de 42%.

×
Subiecte în articol: IT