Avioanele care se piloteaza singure stau prost la capitolul securitate. Avioanele fara pilot sunt considerate o solutie ideala pentru o multime de aplicatii. Exista deja exemple de succes, dar pentru a dispune de adevarate flote de UAV-uri trebuie depasite dificultati serioase.
Avioanele care se piloteaza singure stau prost la capitolul securitate. Avioanele fara pilot sunt considerate o solutie ideala pentru o multime de aplicatii. Exista deja exemple de succes, dar pentru a dispune de adevarate flote de UAV-uri trebuie depasite dificultati serioase. Noi generatii de avioane fara pilot, cunoscute drept UAV-uri (Unmanned Aerial Vehicles), reprezinta o perspectiva tehnologica promitatoare pentru viitor. In ciuda gamei largi de aplicatii in care astfel de nave ar putea fi folosite, doua mari dificultati trebuie depasite: lipsa frecventelor radio necesare controlarii vehiculelor si temerile privind siguranta utilizarii lor, potrivit New Scientist.Frecventele dedicate sunt gestionate in cadrul Conferintelor Mondiale de Radiocomunicatii ale Uniunii Internationale a Telecomunicatiilor. APARATE. Eficienta aparatelor de acest tip folosite in misiuni militare starneste interesul industriei civile pentru aceasta tehnologie. UAV-uri civile au fost deja folosite cu succes. In Japonia, Yamaha a vandut peste 2.000 de elicoptere fara pilot, numite RMAX, utilizate pentru ingrijirea culturilor de orez sau pentru monitorizarea vulcanilor activi. ALTAIR este un sistem UAV construit de NASA pentru a-i servi la cercetarea Pamantului. Are o anvergura a aripilor de 26 m, poate cara peste 290 kg de senzori si echipament. Aparatul poate zbura pana la 30 de ore, la altitudini de maximum 15,8 km. La randul lor, autoritatile britanice finanteaza un proiect de 32 milioane de lire destinat construirii de UAV-uri, care urmeaza sa fie folosite de politie sau pompieri pentru supraveghere, sau chiar in misiuni de salvare. Operatorii de servicii in banda larga sau cei de telefonie mobila ar putea de asemenea folosi aceasta tehnologie pentru a oferi acoperire wireless.
INFO
|
Citește pe Antena3.ro Ericsson va colabora cu Intel pentru a produce aplicatii destinate computerelor mobile. Colaborarea are rolul de a spori interesul utilizatorilor si corporatiilor pentru serviciile mobile broadband si multimedia. Solutiile se vor baza pe platforma HSDPA pentru serviciile mobile broadband si pe platforma IMS de convergenta cu tehnologia mobila Intel, Core Microarchitecture. Ericsson furnizeaza retele HSDPA pentru operatorii de telefonie mobila. (Alexandru Radescu) Coruptie - Siemens si mita la greci Responsabili ai Ministerelor de Interne si al Apararii din Grecia au incasat mita din partea grupului Siemens, care a obtinut astfel un contract in domeniul securitatii pentru Jocurile Olimpice, Atena 2004, potrivit Der Spiegel. Un fost reprezentant al Siemens in Grecia ar fi obtinut intre 8 si 10 la suta din cifra anuala de afaceri a societatii din Grecia pentru a plati aceste comisioane. Scandalul privind coruptia de la Siemens a izbucnit in urma cu doua saptamani. All4Web a lansat Cart.ro, o solutie CMS de Comert Electronic si Hosting. Solutia se adreseaza micilor si marilor comercianti, nefamiliari cu domeniul programarii, dar si celor cu experienta in programare si vanzari online. Cel mai simplu magazin generat de Cart.ro poate fi configurat in cateva minute, fiind necesara completarea unor campuri predefinite. Vanzatorii pot prelua comenzi utilizand metode de plata online. (Alexandru Radescu) |